rudolf
Ján Rudolf, odborník na eurofondy. Foto: redakcia/red.

Ján Rudolf: Eurofondy, ale nie homosexualita sú hanbou Petra Pellegriniho

V tomto predvolebnom čase sme zahlcovaní množstvom článkov a rozhovorov, v ktorých mnohí politici sľubujú aj nemožné a niektorí nás chcú oklamať akousi zmenou. Premiér Peter Pellegrini je tak snaživý, že z rezervy predsedu vlády podporí časopis, nad ktorým sa potom vytešuje, že mu poskytol ústretový rozhovor. Je to flagrantné zneužívanie našich daní a pre mňa aj hnusná prezentácia jeho narcizmu. Pre iný týždenník poskytol rozhovor, ktorý spôsobil, že šéfredaktorka dala kvôli nemu výpoveď. Cirkus okolo nezvládnutej odpovede ohľadom premiérovej homosexuality opäť odhalil, že niektorí politici si myslia, že ešte stále môžu ovládať aj médiá. Zjavne sú takéto otázky pre premiéra nepríjemné a nepublikovateľné. Myslím, že by sa skôr mal hanbiť za výsledky svojej práce, ako za svoju sexuálnu orientáciu. Niektoré veci v živote nevieme ovplyvniť a nedokážeme zmeniť. Môžeme sa však prezentovať výsledkami svojej práce. A pred voľbami je to politikova povinnosť.

Zodpovednosť Petra Pellegriniho v čerpaní eurofondov na Slovensku je nepopierateľná. Zvlášť v oblasti informatizácie. Po voľbách v roku 2016 sa stal podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu. Táto pozícia nielenže koordinuje všetky eurofondy na Slovensku, ale priamo zodpovedá aj za ich čerpanie v oblasti informatizácie. V súčasnom programovom období 2014 – 2020 má Slovensko k dispozícii 788 miliónov eur z eurofondov na informatizáciu. Zodpovedný za ich čerpanie bol vicepremiér Pellegrini. Dnes je to Richard Raši. Vláda Smeru je tu nepretržite 8 rokov (2012 – 2020). Slovensko za 6 rokov (2014-2020) nevyčerpalo viac ako 12% eurofondov určených na informatizáciu.

Toto je výsledok práce a zodpovednosť „Digitálnych lídrov“ Pellegriniho a Rašiho. Nevyužitá príležitosť pre Slovensko, ktorá sa týka každého z nás. Vysokorýchlostný internet v mestách a obciach, na školách aj v štátnych úradoch. Kvalitné a fungujúce portály, ktoré by nám uľahčili život a všetko by sme vybavili online. Brusel nám dáva milióny a my sme neboli schopní tie peniaze vyčerpať. Smutná realita. Nedajú sa totiž tak ľahko rozdávať, ako z rezervy premiéra za jeden deň, pretože na to treba spoločenskú diskusiu, kvalitný projekt a merateľné výsledky a samozrejme transparentné verejné obstarávanie. Veľa úkonov, na ktoré pán premiér nemal asi dostatok času. Nemôže sa však vyhovárať na nikoho. Ani na Radičovú, ani na Sorosa, ani na mimovládky, ani na opozíciu a ani na Brusel. Je to jeho zodpovednosť a výsledok jeho práce. A toto je dôvod, pre ktorý by sa mal Peter Pellegrini pred národom hanbiť.

Viac..  Jozef Mihál podrobne o norme Euro 7: Čo to bude znamenať pre automobilky a pre ľudí

Autor: Ján Rudolf, expert pre eurofondy a kandidát na poslanca NR SR za SaS.

O Ján Rudolf

Ján Rudolf je expert strany SaS na eurofondy. Od vstupu Slovenska do Európskej únie v roku 2004 sa venuje problematike čerpania eurofondov na Slovensku. Vyštudoval na Obchodnej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave odbor diplomacia a medzinárodné vzťahy. Neskôr úspešne ukončil aj doktorandské štúdium na Fakulte managementu Univerzity Komenského v Bratislave. Po skončení školy pracoval ako projektový manažér na Mestskom úrade v Galante, kde získal prvé skúsenosti s projektami ešte pred vstupom Slovenska do Európskej únie. Mesto Galanta využilo medzi prvými mestami na Slovensku nastávajúce možnosti a predložilo viacero projektov, ktoré boli spolufinancované z eurofondov. V roku 2006 viedol Ján Rudolf ako generálny riaditeľ na Ministerstve výstavby a regionálneho rozvoja za Slovenskú republiku negociácie s predstaviteľmi Európskej komisie v Bruseli o pridelení finančných prostriedkov z fondov Európskej únie pre Slovensko na programové obdobie 2007 – 2013. Pre nesúhlas s tzv. nástenkovým tendrom bol prinútený odísť z ministerstva. Neskôr v tejto najväčšej eurofondovej kauze svedčil na súde v pozícii kľúčového svedka.

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices