deti, pridavky
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Prídavky na deti súčasní poslanci nezvýšia, parlament nebol uznášaniaschopný

BRATISLAVA / Po druhom neúspešnom hlasovaní o zrýchlenom konaní k novele zákona o prídavku na dieťa predseda parlamentu Andrej Danko ukončil rokovanie 58. schôdze Národnej rady SR.

Parlament nebude na aktuálnej schôdzi rokovať o návrhu novely zákona o prídavku na dieťa, podľa ktorej sa mala od začiatku budúceho roka suma prídavku na dieťa zvýšiť zo súčasných 24,95 eura na 50 eur. Pri hlasovaní o návrhu na skrátené legislatívne konanie o tejto novele zákona totiž zákonodárny zbor dvakrát po sebe nebol uznášaniaschopný.

Pri prvom hlasovaní sa prezentovalo len 68 poslancov, z toho bolo 42 poslancov za Smer-SD, 15 poslancov za SNS, osem poslancov za hnutie Sme rodina, poslanec za Most-Híd Eduard Adamčík a nezaradení poslanci Rastislav Holúbek a Peter Marček. Poslanci za ĽSNS sa na hlasovaní nezúčastnili. Do druhého hlasovania sa zapojilo len 69 poslancov. Opäť sa na hlasovaní nezúčastnili poslanci za ĽSNS.

Podľa vládneho návrhu novely zákona o prídavku na dieťa sa mal mesačný prídavok na dieťa od začiatku budúceho roka zvýšiť z 24,95 eura na 50 eur. Zvýšenie prídavkov na deti si malo v budúcom roku vyžiadať 300 miliónov eur, v roku 2022 to malo byť 333 miliónov eur a v roku 2023 už 341 miliónov eur.

Mimoriadna schôdza NR SR sa skončila

Parlament dnes totiž nebol ani na dvakrát uznášaniaschopný. Prezentovalo sa iba 69 poslancov, pričom na rokovanie pléna je potrebná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov, teda 76. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) preto dal hlasovať o tom, aby sa schôdza skončila. Za tento návrh hlasovalo 54 z 88 prítomných poslancov.

Členovia zákonodarného orgánu na tejto schôdzi schválili trinásty dôchodok pre všetkých penzistov, ktorý sa na Slovensku zavedie od novembra tohto roka. Ten nahradí doterajší vianočný príspevok, ktorý Sociálna poisťovňa vlani vyplácala len tým penzistom, ktorých dôchodok alebo úhrn dôchodkov dosahoval najviac 658,50 eura. Pôvodne sa mali trináste penzie vyplácať každoročne v decembri, podľa schváleného pozmeňujúceho návrhu však dôchodcovia budú dostávať túto dávku už v novembri. Kým suma vianočného príspevku klesala s rastúcou výškou dôchodku, trinásty dôchodok bude Sociálna poisťovňa vyplácať v rovnakej výške pri rovnakom druhu dôchodku. Všetci starobní dôchodcovia dostanú v novembri tohto roka trinásty dôchodok v sume 460 eur, čo je priemerná suma starobnej penzie. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú v utorok schválil parlament. Za trináste dôchodky hlasovalo 88 poslancov, proti nebol žiadny poslanec ani sa žiadny zákonodarca nezdržal hlasovania. Uzákonenie trinástych penzií podporili poslanci za Smer-SD, SNS, ĽSNS a hnutie Sme rodina. Novelu zákona parlament schválil v skrátenom legislatívnom konaní.

Viac..  Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Poslanci NR SR na schôdzi taktiež odmietli Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a boji proti nemu, ktorý je známy aj ako Istanbulský dohovor. Hlasovalo proti nemu 96 zo 113 prítomných členov zákonodarného orgánu. Istanbulský dohovor bol prijatý v Istanbule v roku 2011. Slovensko patrilo medzi prvé krajiny, ktorého zástupcovia ho vtedy podpísali a malo ho pôvodne ratifikovať ešte v roku 2013. Poslanci Národnej rady SR v novembri minulého roku schválili uznesenie namierené proti tomuto dohovoru.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Zaborska

Kresťanská únia odmieta pokus EÚ prepašovať Istanbulský dohovor do európskej legislatívy

Kresťanská únia je proti násiliu v každej forme a proti každému, obzvlášťproti násiliu na ženách. Veríme tomu, že spoločnosť …

Consent choices