koronavirus, hygiena
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Ako sa účinne chrániť pred koronavírusom? Odborníci radia, na čo nesmieme zabúdať

BRATISLAVA / Na Slovensku je aktuálne otestovaných 90 vzoriek na koronavírus. Našťastie, všetky s negatívnym výsledkom. Vírus sa však stále viac a viac približuje k našim hraniciam a počty nakazených v Európe narastajú.

„Všetky vzorky, ktoré boli s podozrením na ochorenie COVID-19 zaslané na laboratórne testy, sú negatívne,“ informovala v stredu na poludnie hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Ako sa účinne chrániť pred koronavírusom odpovedajú lekári a vedci zhodne – rovnako ako pred inými respiračnými ochoreniami. Najmä zvýšenou osobnou hygienou. „Tá najlepšia prevencia je snažiť sa nedostať do kontaktu s vírusom. Strániť sa chorých ľudí, strániť sa nejakých masových zhromaždení, kde je väčšia pravdepodobnosť, že takého chorého človeka stretneme,“ vyjadril sa Boris Klempa, virológ biomedicínskeho centra SAV v Bratislave.

„Odporúčame dodržiavať preventívne opatrenia, ktoré sú účinné, ale aj veľmi jednoduché. Odporúčame dôkladné umývanie rúk teplou vodou a mydlom. Ak nie je k dispozícii tečúca voda, tak si odporúčame ruky čistiť dezinfekčnými prostriedkami na ruky, ktoré sú založené na báze alkoholu,“ povedala Daša Račková, hovorkyňa ÚVZ. „Nielen tá klasická kvapôčková infekcia pri týchto ochoreniach funguje, ale aj prenos rukami, kedy sa nevedomky veľmi často dotýkame úst alebo nosa a takýmto spôsobom si môžme preniesť vírus na svoju sliznicu,“ doplnil Boris Klempa.

Okrem základných zásad treba myslieť aj na svoju imunitu. Pridať telu vitamíny, pohyb a dostatok spánku.„Nosiť ochranné rúška a respirátory má význam v prípade chorých osôb na respiračné ochorenie. V prípade aj zdravých osôb, ktoré sa zdržujú v blízkosti osôb, ktoré sú choré,“ vysvetlila Daša Račková.

Dôležité je však aj zvažovať s kým sa stretávať a na aké podujatie sa vybrať. „Každé cestovanie do zasiahnutých oblastí je rizikové, a preto odporúčame zvážiť nevyhnutnosť cestovania,“ vyzvala hovorkyňa ÚVZ. „Izolačné a karanténne opatrenia majú veľký význam. Bohužiaľ, teraz to už vyzerá, že k celosvetovému rozšíreniu dôjde. Aj napriek tomu má význam tieto opatrenia ďalej vykonávať,“ dodal Boris Klempa.

Hoci sa vírus šíri už celosvetovo vedci stále tvrdia, že naozaj nie je dôvod na paniku. Pre koronavírus sa vo štvrtok uskutoční aj zasadnutie Bezpečnostnej rady SR. Počas zasadnutia budú členovia informovaní o tom, ako je Slovenská republika pripravená zabezpečiť karanténu obce či regiónu v prípade nákazy koronavírusom. Na rokovaní bude prítomná aj podpredsedníčka Správy štátnych hmotných rezerv SR Lucia Gocníková, ako aj hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Viac..  Michal Wiezik: Parlamentný návrh o nových genomických technikách vnímam negatívne

ÚVZ radí, čo robiť v prípade, že ste sa vrátili zo zahraničia

  • Je potrebné kontrolovať‘ svoj zdravotný stav počas 14 dní od príchodu z oblasti zasiahnutej ochorením COVID-19 (kašeľ, bolest‘ hrdla, dýchavičnosť‘, horúčka).
  • Pri kýchnutí si treba zakryť nos a ústa jednorazovou papierovou vreckovkou, ktorú treba následne zahodiť do koša, rovnako je potrebné si často umývať ruky mydlom a vodou.
  • Ak je podozrenie, že by osoba mohla byť nakazená koronavírusom a ešte sa u nej neprejavili žiadne symptómy, je možné, vzhľadom na jej vlastné rozhodnutie, podstúpiť domácu izoláciu na 14 dní v samostatnej izbe, v domácnosti zvýšiť intenzitu dezinfekcie povrchov a používať ochranné prostriedky.
  • V prípade bezpríznakových osôb ide o štandardný postup aj v iných európskych krajinách bez potreby zavedenia prísnych karanténnych opatrení.
  • V prípade výskytu klinických príznakov do 14 dní po návrate je potrebné telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára a informovať ho o cestovateľskej anamnéze.
  • Ak je nevyhnutné poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti osobe s klinickými príznakmi, je potrebné kontaktovať operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (všeobecný lekár a záchranári postupujú v uvedenej situácii s dôrazom na dodržiavanie potrebných preventívnych opatrení tak, ako sú uvedené v Usmernení hlavného hygienika SR v súvislosti s novým koronavírusom).

„Ak lekár vysloví podozrenie z ochorenia COVID-19, pričom zodpovedne posúdi klinické a epidemiologické kritériá s dôrazom na cestovateľskú anamnézu, pacient je riešený na príslušnom infektologickom pracovisku, ktoré určí ďalší postup liečby,“ uzavrel hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices