koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Koronavírus na Slovensku bude monitorovať trvalý krízový štáb

BRATISLAVA – Na Slovensku bude zriadený trvalý krízový štáb, ktorý sa bude venovať otázke zvládnutia možnej epidémie koronavírusu. Predseda vlády SR Peter Pellegrini o tom informoval vo štvrtok po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR. Krízový štáb bude mať právo v nevyhnutnom prípade vláde navrhnúť, v zmysle ústavy, vyhlásenie núdzového stavu. Ako uviedol premiér, sídliť bude na ministerstve zdravotníctva a predsedať mu bude ministerka vnútra spolu s hlavným hygienikom SR. V štábe budú zastúpení aj odborníci z ministerstiev zdravotníctva, vnútra, obrany, dopravy, financií a zahraničných vecí.

Premiér zároveň informoval, že Bezpečnostná rada SR vydala pokyn ministerstvu zdravotníctva, aby spolu s verejnoprávnymi médiami pripravili krátku televíznu aj rozhlasovú informačnú kampaň pre všetkých obyvateľov SR. Majú v nej jasne vysvetliť, čo je koronavírus, ako sa pred ním brániť a aké sú nepravdivé informácie o šírení. „Cieľom je, aby ľudia dostali na jednom mieste ucelené a komplexné informácie. Ľudom to má vysvetliť, ako sa správať v prípade podozrenia, prípadne čo robiť, aby sa vyhli tejto nákaze,“ konštatoval Pellegrini.

Ako informoval premiér, ministerstvo zahraničných vecí dostalo pokyn, aby zvážilo obmedzenie výkonu konzulárnej činnosti v krajinách, ktoré sú označené za rizikové. „Aby prestali vydávať víza a povolenia na vstup na Slovensko v tých krajinách a na tých ambasádach, v ktorých sa vyskytuje koronavírus. Aby sme tak neumožnili vstup takejto osoby, ktorá predstavuje riziko, na Slovensko,“ uviedol. Ministerstvu vnútra Bezpečnostná rada SR nariadila, aby sa všetkým občanom, ktorí sú v zahraničí a v krajinách, kde bol identifikovaný koronavírus, zaslala na všetky slovenské registrované SIM karty v danej mobilnej sieti informácia, čo majú robiť a ako sa majú správať po návrate domov. Od piatka bude zároveň na všetkých troch medzinárodných letiskách v Bratislave, Poprade a Košiciach vykonávaná kontrola každého pasažiera zo všetkých príletov. Pasažierom budú celoplošne merať teplotu.

Ministerstvo vnútra zároveň dostalo úlohu, aby sa najneskôr v sobotu začali vykonávať na vstupných hraničných prechodoch, najmä z Rakúska, priebežné kontroly všetkých vozidiel, ktoré budú vstupovať na naše územie. „Bude výrazne spomalená doprava tak, aby sa policajt mohol spýtať posádky, či má vo vozidle niekto zdravotné problémy, a zároveň týmto posádkam odovzdá informačné letáky,“ konštatoval Pellegrini. Vláda rozhodla o tom, že vyčlení dva milióny eur pre štátne hmotné rezervy, aby s okamžitou platnosťou dokúpili a navýšili počet všetkých možných ochranných prostriedkov. Slúžiť budú v prípade, že sa vyčerpajú zásoby ochranných prostriedkov a dezinfekčných prostriedkov v našich nemocniciach.

Viac..  Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Slovenské nemocnice sú podľa premiéra schopné pretransformovať 7 700 lôžok na prípadné zvládnutie väčšej infekcie. Minister obrany už vypracoval projekt izolovaného umiestnenia takto nakazených ľudí do izolovaného mestečka vo vojenskom výcvikovom stredisku Lešť. Prijať môže 2 500 prípadných pacientov. Ministerstvo vnútra s ministerstvom obrany majú tiež úlohu vypracovať plán karantény menšieho mesta alebo niekoľkých obcí. Treba mať podľa predsedu vlády komplexný systém, ktorý bude riešiť nielen uzavretie ciest, ale aj zásobovanie.

Premiér zároveň upozornil, že ministerstvo zdravotníctva aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou bude veľmi prísne sankcionovať všetky zdravotnícke zariadenia, ktoré odmietnu poskytnúť adekvátnu zdravotnú starostlivosť každému, kto ju potrebuje. „Chcem vás všetkých poprosiť, v prípade, že nemusíte a nie je to nevyhnutné, aby ste odložili cestu do ktorejkoľvek z krajín, v ktorej sa už koronavírus vyskytuje. Aby ste zvážili celkovo cestovanie aj do krajiny, kde koronavírus dnes nie je, ale zajtra môže byť,“ uzavrel.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

hracky

Europarlament podporuje prísnejšie pravidlá EÚ pre bezpečnosť hračiek

Cieľom návrhu pravidiel je znížiť počet nebezpečných hračiek predávaných na jednotnom trhu EÚ a lepšie …

Consent choices