Peter Kazimir
Peter Kažimír. PHOTO: © European Union.

Koronavírus je podľa guvernéra NBS určite pre ekonomiku rizikom, netreba však prepadať panike

BRATISLAVA – Nový koronavírus je podľa guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra určite negatívnym rizikom aj pre európske ekonomiky, netreba však prepadať panike. Ako uviedol po štvrtkovom rokovaní vládneho kabinetu, na Slovensku sa zatiaľ negatívne vplyvy šírenia vírusu v rámci hospodárstva neprejavujú.

„V každom prípade je to z pohľadu fungovania ekonomiky na Slovensku, v Európe a vo svete riziko. Zároveň ale dodávam, že nie je dôvod na žiadnu paniku a v prvom rade by som sa spoliehal na zdravý rozum z pohľadu toho, že je to vec, s ktorou sa pevne verím vysporiadame,“ tvrdí Kažimír.

Podľa guvernéra ekonomika všeobecne nemá rada neistotu a v tomto prípade ide o veľkú mieru neistoty, ktorá však súvisí s vírusom a vedou, ktorá nemá s ekonomikou nič spoločné. Dopady tejto neistoty sa však v slovenskom hospodárstve podľa neho zatiaľ neprejavujú. Krajina sa však podľa neho nachádza v „zvláštnej fáze“ ekonomického cyklu, kedy prichádzajú protichodné dáta z jednotlivých segmentov hospodárstva. Kým napríklad trh práce produkuje rozporuplné signály a momentálne stagnuje, príjemné prekvapenie môže priniesť zahraničný obchod. „Takže ako na hojdačke,“ dodal.

Každopádne sa šírenie vírusu už výraznou mierou podpisuje pod výkonnosť finančných trhov. Podľa analytika Saxo Bank Christophera Dembika trhy teraz začínajú premietať do cien pravdepodobnosť, že vírus bude mať ekonomické dopady aj po skončení prvého kvartálu tohto roka a že budeme vidieť lokálne ohniská infekcie podobné tým v Taliansku a Španielsku, čo dočasne naruší ekonomické vzťahy.

Viac..  EK schválila 125 miliónov eur na výstavbu diaľnice D1 na úseku Hubová – Ivachnová

„Eurozóna je zatiaľ menej ohrozená výpadkom produkcie než Spojené štáty americké a Japonsko, pretože je menej závislá na subdodávkach z Číny. Je však viac citlivá na pokles dopytu v Číne, ako aj na zníženie počtu turistov z Ázie,“ uvádza v komentári Dembik. Pokles v cestovnom ruchu bude mať podľa Saxo Bank dopad na pokles dopytu po službách najmä v krajinách, kde toto odvetvie tvorí vysoký podiel HDP, napríklad vo Francúzsku. Zároveň sa očakáva pokračovanie poklesu kapitálových výdavkov firiem.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices