koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Rezort zdravotníctva upozorňuje na falošné správy o potvrdenom koronavíruse na Slovensku

BRATISLAVA / Na sociálnych sieťach sa posledné dni objavujú falošné správy súvisiace s koronavírusom na Slovensku. A práve šírenie poplašnej správy sa považuje za trestný čin, upozorňuje Ministerstvo zdravotníctva SR. Okrem toho od dnešného dňa Slovensko zaviedlo na letiskách a hraničných priechodoch prísnejšie bezpečnostné opatrenia. Občanom, ktorí sa vracajú zo zahraničia, budú zaslané aj núdzové SMS správy na ich mobilné telefónne číslo.

Bezpečnostné opatrenia na Slovensku

​Slovensko od dnes zavádza prísnejšie bezpečnostné opatrenia na letiskách a postupne aj na hraničných priechodoch. Vodiči by mali pri návrate na Slovensko cez hraničné priechody počítať s možným zdržaním. Na hraniciach budú vodiči odpovedať na otázky hraničnej polície. Najintenzívnejšie kontroly budú na rakúskych hraniciach. Pokiaľ ide o leteckú dopravu, kontrolovať budú každého cestujúceho, ktorý bude musieť vypísať dotazník a odmerajú jeho telesnú teplotu.

Občanom, ktorí sa vracajú zo zahraničia, budú zaslané aj núdzové SMS správy na ich mobilné telefónne číslo. 

Pre verejnosť sú zriadené aj infolinky a e-mailová adresa, kde odborníci odpovedajú na otázky. Pomôcť by malo aj vydanie letákov, ktorými chcú hygienici zvýšiť informovanosť ľudí, aby nechodili zbytočne do čakární lekárov.

Odporúča sa zdravotný stav konzultovať s lekárom telefonicky a v prípade potreby prevoz sanitkou na infekčné oddelenie.

Viac..  Michal Wiezik: Parlamentný návrh o nových genomických technikách vnímam negatívne

V uplynulých 24 hodinách sa totiž zvýšila intenzita správ o potvrdenom prvom ochorení COVID-19 – koronavírus na Slovensku. “ Na Slovensku COVID-19 (koronavírus) nebol doteraz potvrdený. Aktuálne je 127 vzoriek negatívnych,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Ako ďalej informovalo ministerstvo, rezort je okamžite o výsledkoch informovaný od kolegov z Úradu verejného zdravotníctva. V nadväznosti na to ide okamžitá informácia verejnosti prostredníctvom médií a sociálnej sieti rezortu.

Koronavírus nemá ani pacient hospitalizovaný v michalovskej nemocnici. „Pacient, u ktorého vzniklo podozrenie z nakazenia koronavírusom, bol hospitalizovaný na infektológii michalovskej nemocnice. Výsledky laboratórnych testov však ochorenie nepotvrdili,“ uviedla vo štvrtok komunikačná špecialistka ProCare a Svetu zdravia Jana Fedáková.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices