utecenci, syria
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Turecko pustilo utečencov do Európy. Grécko posilňuje ochranu hraníc

ISTANBUL / Niekoľko stoviek migrantov sa na severozápade Turecka vydalo na pochod ku gréckej hranici. S odvolaním sa na turecké médiá o tom informovali agentúry Reuters a AFP. Ankara vo štvrtok rozhodla, že už nebude zastavovať sýrskych utečencov, ktorí sa chcú dostať do Európy. Grécko kvôli tomu posilnilo hliadky na hraniciach s Tureckom na súši i na mori.

Turecká agentúra Demirören uviedla, že v tureckej provincii Edirne sa dali okolo polnoci do pohybu asi tri stovky ľudí vrátane žien a detí. Vydali sa podľa nej k hranici. Provincia Edirne hraničí s Gréckom, ale aj s Bulharskom. Podľa agentúry sú v skupine Sýrčania, Iránci a Iračania. Turecká štátna agentúra Anadolu napísala, že v mestách Izmir, Mugla a Çanakkale sa zhromažďujú migranti, aby sa cez more vydali na cestu do Európy. A aj vo štvrti Zeytinburnu v európskej časti Istanbulu sa vraj ľudia chystajú odísť do Edirne alebo miest na pobreží.

Podľa nemenovaného gréckeho policajného činiteľa, na ktorého sa odvoláva agentúra AFP, bol zdvojnásobený počet policajtov strážiacich hranice s Tureckom a polícia pre svojich príslušníkov vydala interné výzvu na mobilizáciu. „Všetko je pod kontrolou, nie je dôvod na obavy,“ tvrdí tento nemenovaný zdroj.

Nebudeme brániť migrantom

Vo štvrtok turecká médiá informovali, že Ankara už nemieni brániť migrantom, ktorí sa chcú dostať do Európskej únie. Podľa denníka Sabah toto rozhodnutie prijala na mimoriadnom zasadnutí bezpečnostná rada štátu, ktorej predsedal prezident Recep Tayyip Erdogan. Rada sa zišla krátko potom, čo pri náletoch v severosýrskej provincii Idlib zahynulo najmenej 33 tureckých vojakov. Podľa Ankary má letecké údery na svedomí sýrsky režim prezidenta Bashar al-Assada.

Agentúra AFP upozornila, že oficiálne zatiaľ žiadny turecký činiteľ nepotvrdil, že sa Ankara skutočne rozhodla „otvoriť brány“ migráciu do Európy. Vo štvrtok večer však hovorca vládnej strany AKP uviedol, že Turecko už nie je schopné zadržiavať migrantov, ktorí chcú odísť do Európy. Zdôraznil zároveň, že turecká migračná politika sa „nezmenila“. Agentúra DPA k tomu napísala, že analytici tieto správy považujú v prvom rade za prostriedok tureckej vlády, ako vyvinúť na partnerov v EÚ nátlak a získať pomoc v kríze okolo Idlib.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Turecko v minulosti už niekoľkokrát hrozilo, že prestane brániť v pohybe migrantom, ktorí sa zdržujú na jeho území. Podľa agentúry AFP používalo tieto hrozby ako páku na krajiny Európskej únie, ktoré majú v živej pamäti migračnú krízu z roku 2015.

V Turecku teraz bývajú asi štyri milióny migrantov, väčšinou Sýrčanov. Podľa agentúry Reuters grécki činitelia, ktorí si nepriali byť menovaní, uviedli, že Atény sú kvôli poslednému vývoju v sýrskej provincii Idlib v kontakte s Európskou úniou a Severoatlantickou alianciou.

Vyjadrenie Pellegriniho

„Pred dvoma týždňami som navštívil južnú schengenskú hranicu v Maďarsku a spolu s maďarským premiérom sme preverili jej pripravenosť. Viktor Orbán ma vtedy upozornil, že na ceste do Schengenu je nová, až stotisícová vlna migrantov a že maďarskí policajti museli nedávno použiť ostré výstrely na ochranu hraníc. Mnohé médiá vtedy nezodpovedne tvrdili, že len zbytočne strašíme ľudí,“ uviedol vo vyhlásení premiér Peter Pellegrini.

Premiér ďalej uviedol, že situáciu podrobne sleduje spolu s ministrom zahraničných vecí. „Sme pripravení kedykoľvek posilniť našimi policajnými zložkami ochranu južnej schengenskej hranice v Maďarsku, ktorá je aj našou hranicou. Rovnako si všetky svoje povinnosti plnia policajti na východnej hranici s Ukrajinou i všetky bezpečnostné zložky na Slovensku,“ dodal.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Komisia predstavila správu o stave Schengenu za uplynulý rok, ktorá zároveň stanovuje nové priority na nasledujúci …

Consent choices