drevo
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Cena dreva dosahuje v Európe rekordne nízke úrovne, tvrdí štátny podnik Lesy SR

BRATISLAVA – Cena dreva dosahuje v Európe podľa štátneho podniku Lesy SR rekordne nízke úrovne. Je to spôsobené obrovským pretlakom dreva na európskom trhu, najmä z Nemecka, Rakúska a Českej republiky.

„Lesy SR š.p. je na túto situáciu pripravený prostredníctvom obchodnej stratégie, ktorú podnik prijal v roku 2017,“ informoval vedúci odboru komunikácie spoločnosti Pavel Machava.

„Zmenili sme celkovú filozofiu predaja dreva na Slovensku. Prioritne dodávame drevo slovenským spracovateľom, pričom zmluvy uzatvárame aj na dlhšie obdobie – na 3 až 5 rokov. To umožňuje slovenským spracovateľom investovať a vytvárať a udržať tisícky pracovných miest,“ vysvetlil obchodný riaditeľ Lesov SR Tomáš Klouček.

V čase klesajúcich cien profituje štátny podnik podľa svojich slov z dlhodobých kontraktov. Tie garantujú určitú výšku ceny, ako aj objemy drevnej hmoty. Aktuálne je možné nakúpiť v Českej republike napr. piliarsku guľatinu (ide o kvalitné drevo, ktoré sa používa na výrobu dosiek a hranolov) za približne 35 eur za meter kubický, kým Lesy SR ju predávajú za 48 eur za meter kubický. Podobne aj v segmente ihličnatej vlákniny (ide o menej kvalitné drevo) je cena na Slovensku vyššia o viac ako 20 %.

“Lesy SR boli vlani kvôli cenám dreva pod obrovským tlakom a nevyhli sa znižovaniu cien ihličnatého dreva. Napriek tomu sa š.p. podarilo dosiahnuť kladný hospodársky výsledok. Bolo to aj vďaka tomu, že podniku sa podarilo mierne zvýšiť predajnú cenu listnatého dreva a zvýšiť príjmy z iných činností – napr. príjmy z poľovných revírov budú v roku 2020 oproti roku 2017 vyššie o 1 milión eur,“ ozrejmil Pavel Machava.

Viac..  Europoslanci odporúčajú, aby EÚ odstúpila od Zmluvy o energetickej charte

Celková produkcia dreva je na Slovensku na úrovni približne 10 mil. metrov kubických ročne (listnaté aj ihličnaté drevo). Lesy SR na trh dodávajú približne 4 mil. metrov kubických. Lesy SR obhospodarujú zhruba 48 % lesov na Slovensku, zvyšok vlastnia neštátni vlastníci – mestá a obce, urbáre, cirkev, fyzické a právnické osoby.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices