nezamestnanost
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Nezamestnanosť na Slovensku a aj v celej EÚ v januári stagnovala

BRATISLAVA – Nezamestnanosť na Slovensku sa v januári, rovnako ako v rámci celej eurozóny aj celej Európskej únie, medzimesačne nezmenila, ale v porovnaní s priemerom za obidva bloky bola nižšia. Slovenská nezamestnanosť zostala na úrovni 5,7 %, nezamestnanosť v rámce celej eurozóny bola v januári rovnako ako v decembri 7,4 % a nezamestnanosť v rámci celej EÚ zostala vo výške 6,6 %.

Medziročne slovenská nezamestnanosť klesla z úrovne 5,9 %, na ktorej bola v januári 2019. Nezamestnanosť v rámci celej eurozóny medziročne klesla zo 7,8 % a v rámci celej EÚ sa znížila zo 6,9 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Najnižšia nezamestnanosť bola v januári v Česku (2 %), Poľsku (2,9 %) a Holandsku (3 %). Najvyššia nezamestnanosť je v Grécku (16,5 % v novembri 2019) a v Španielsku (13,7 % v januári 2020). Medziročne nezamestnanosť klesla v 19 členských štátoch EÚ, v dvoch sa nezmenila a v šiestich stúpla. Najviac sa zvýšila v Litve (zo 6,1 % na 6,6 %), Luxembursku (z 5,2 % na 5,7 %) a vo Švédsku (zo 6,5 % na 7 %). Najviac sa nezamestnanosť znížila v Grécku (z 18,6 % v novembri 2018 na 16,5 % v novembri 2019), na Cypre (zo 7,6 % na 6 %) a v Chorvátsku (zo 7,2 % na 6,1 %).

Viac..  J. Nagel: Je čoraz pravdepodobnejšie, že ECB pred letnou prestávkou zníži sadzby

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices