Jurzyca
Europoslanec Eugen Jurzyca. PHOTO: © European Union-EP.

Eugen Jurzyca: Čakáte dlhšie v lekárni? Možno za to môže legislatíva

Od februára 2019 majú lekárne povinnosť overovať pravosť liekov skenovaním  bezpečnostných prvkov umiestnených na baleniach. Od februára 2020 vstúpilo toto opatrenie do ostrého režimu, podľa ktorého sa má neplnenie tejto povinnosti sankcionovať. Povinnosť overovať pravosť liekov bola prijatá nariadením EÚ s cieľom zabrániť distribúcii falošných liekov.

Pre lekárne to v praxi znamená, že každú jednu škatuľku s vydávanými liekmi na predpis musí lekárnik vziať do ruky a oskenovať ju.

Slovenský europoslanec Eugen Jurzyca (SaS) sa obrátil na Európsku komisiou s parlamentnou otázkou, či existuje analýza nákladov a prínosov tohto opatrenia na spotrebiteľa. „Takáto analýza totiž nebola súčasťou hodnotenia vplyvu, ktoré sa predkladá pred zavedením takéhoto opatrenia“, upozorňuje. Europoslanec na základe odpovede zváži ďalší postup v tejto veci.

Podľa odhadov samotnej Európskej komisie sa falošné lieky vyskytujú v legálnom liekovom reťazci len minimálne – v 2014 to bolo len 15 prípadov v celej EÚ.

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Podľa Jurzycu sa však toto opatrenie nedotýka len lekární a pacientov, ale všetkých platcov daní. Pre overovanie liekov bolo totiž potrebné vytvoriť online systém prepájajúci 150 tisíc organizácií v 28 členských štátoch EÚ k jednotnému dátovému centru.

„Aj pri ochrane spotrebiteľa treba dávať pozor, aby sa prijímali len také opatrenia, ktoré im prinesú viac benefitov ako nákladov,“ zdôrazňuje europoslanec Jurzyca.

O dac

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices