zdravie, koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovenská lekárska komora prijala preventívne opatrenia, chce zabrániť nežiaducim následkom šírenia koronavírusu

BRATISLAVA – Slovenská lekárska komora (SLK), ktorá registruje viac ako 25-tisíc lekárov, prijala preventívne opatrenia proti nežiaducim následkom šírenia koronavírusu. Jej cieľom je najmä zvýšiť informovanosť lekárov, ktorí budú v prípade príchodu tohto ochorenia na Slovensko v prvej línii. Zároveň ubezpečuje všetkých občanov, že slovenskí lekári sú po odbornej stránke a na základe dostupných informácií o tomto ochorení plne pripravení poskytnúť všetkým pacientom adekvátnu zdravotnú starostlivosť.

Informovala o tom v stredu SLK s tým, že si uvedomuje vážnosť situácie v súvislosti s možným očakávaným príchodom koronavírusu. „Napriek tomu však upozorňujeme na potrebu vyššej súčinnosti a informovanosti zo strany našich nadriadených orgánov, v prvom rade ministerstva zdravotníctva. Naši lekári očakávajú aktuálne informácie na dennej báze, nakoľko oni budú tí, ktorí budú ako prví konfrontovaní s diagnostikou a liečbou tohto ochorenia,“ uviedla manažérka pre komunikáciu a médiá SLK Nancy Závodská.

SLK a hlavný hygienik SR Ján Mikas sa na stretnutí dohodli na spoločnom postupe hlavne pri informovaní lekárov – nemocničných aj ambulantných. Všetky aktuálne informácie vo vzťahu ku koronavírusu a jeho šíreniu budú dostupné priamo z Úradu verejného zdravotníctva a od hlavného hygienika a SLK ich obratom zverejní na svojej webovej stránke www.lekom.sk, kde je zriadená osobitná podstránka s informáciami o koronavíruse. „Súčasne však očakávame, že informácie, otázky a problémy našich lekárov budeme môcť a vedieť posúvať na kompetentné inštitúcie, od ktorých prirodzene a oprávnene očakávame ich spätnú súčinnosť a neodkladné konanie,“ poznamenala Závodská.

Viac..  EÚ, WHO a UNICEF si pripomenuli 50. výročie rozšíreného programu očkovania

Slovenská lekárska komora požiadala minulý týždeň premiéra Petra Pellegriniho, povereného riadením ministerstva zdravotníctva, o stretnutie, to sa zatiaľ neuskutočnilo. Cieľom stretnutia mala byť dohoda na ďalších spoločných krokoch, vrátane spôsobu zabezpečenia prevádzky zdravotníckych zariadení a ochrany lekárov i ostatných zdravotníckych pracovníkov. Komora má stále niekoľko závažných otázok, týkajúcich sa najmä materiálno-technického zabezpečenia lekárov. „Veríme, že si Peter Pellegrini uvedomuje, že ešte stále je zodpovedný za rezort zdravotníctva. Dnes už vieme, že politické karty sú rozdané inak, ale my musíme akceptovať ešte stále súčasný stav. Treba si však uvedomiť, že žiadne ochorenie sa nepýta a nečaká na to, kým sa na Slovensku skonsolidujú politické pomery a kým bude vymenovaný nový šéf rezortu,“ dodala Závodská.

V záujme súčinnosti na riešení globálneho problému šírenia koronavírusu ponúka SLK zároveň i svojho odborného zástupcu z radov lekárov do zriadeného krízového štábu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices