spotrebice
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Eurobarometer: Európania chcú, aby sa ich digitálne zariadenia ľahšie opravovali alebo recyklovali

Európania chcú, aby sa ich digitálne zariadenia ľahšie opravovali alebo recyklovali a sú ochotní zdieľať svoje osobné informácie s cieľom zlepšiť verejné služby. Vyplýva to zo špeciálneho prieskumu Eurobarometra, zameraného na postoje k vplyvu digitalizácie na každodenný život Európanov vo všetkých členských štátoch EÚ.

Zahŕňa niekoľko oblastí vrátane digitalizácie a životného prostredia, zdieľania osobných informácií, dezinformácií, digitálnych zručností a využívania digitálneho ID.

Väčšina respondentov (64 %) by chcela používať svoje súčasné digitálne zariadenia najmenej 5 rokov. Ako dôvody kúpy nového uvádzajú poškodenie starého zariadenia (37 %), nefunkčnosť starého zariadenia (30 %) alebo neaktuálnosť aplikácii či softvéru (19 %). 

Prieskum bol zverejnený v nadväznosti na ciele a kroky EÚ v oblasti digitálnej transformácie. Jej cieľom je byť prínosom pre všetkých a vyjadrovať to najlepšie, čo Európa ponúka: otvorenosť, spravodlivosť, rozmanitosť, demokraciu a sebavedomie. Digitálna stratégia, ktorú Komisia predložila 19. februára 2020, obsahuje aj Európsku stratégiu pre dáta a politické možnosti na zabezpečenie rozvoja umelej inteligencie zameraného na človeka.

Viac..  Jozef Mihál: Nástup umelej inteligencie všetkých zaskočil, na stole je prvý zákon jej regulácie

O dac

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices