koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Koronavírus už aj na Slovensku. Informoval o ňom premiér Pellegrini

BRATISLAVA / Na Slovensku je prvý potvrdený prípad koronavírusu. Informoval o tom premiér Peter Pellegrini na tlačovej konferencii na úrade vlády.

Ide o 52-ročného muža, ktorý je hospitalizovaný a izolovaný na infekčnej klinike v Univerzitnej nemocnici v Bratislave. Nemá cestovateľskú anamnézu. Podľa premiéra Pellegriniho ide zrejme o sekundárny prenos. Jeho syn bol v uplynulých dňoch v Benátkach.

V Univerzitnej nemocnici zakázali návštevy pacientov.

„Na všetky sim karty odošleme správu, ako sa správať v prípade podozrenia na ochorenie,“ uviedol premiér Peter Pellegrini. „Aby nešli do nemocníc, do čakarní, ale aby kontaktovali linku,“ dodal Pellegrini.

„Máme prvý prípad ochorenia Covid-19 na Slovensku. Ešte včera sme sa tešili, že sme ostrovom a nemáme ho identifikovaný,“ uviedol hlavný hygienik Ján Mikas. „Bude vyšetrovanie jeho kontaktov. Bude im nastavená liečba poprípade karanténa. Záleží na ich zdravotnom stave,“ dodal Mikas.

„Zatiaľ situácia je zvládnu. Budeme sa snažiť robiť všetko preto, aby sme dopady ochorenia na Slovensku minimalizovali,“ dodal Mikas.

Zatiaľ nie je jasné, koľko sa infikovaný muž, pohyboval po verejných priestranstvách. Pellegrini uviedol, že muž má trvalé bydlisko neďaleko Bratislavy. Premiér nekonkretizoval, odkiaľ priamo je, pretože nechce vyvolať paniku.

Viac..  Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

Peter Pellegrini odporučil, aby Štátne a hmotné rezervy nakúpili viac ochranných prostriedkov, ako odporučil v uplynulých dňoch.

„Bližšie vám neviem povedať. S pacientom som hovoril. Povedal mi, že sa má lepšie ako včera. Leží izolovaný na Kramároch,“ odpovedal hlavný hygienik , v akom je stave. „Mal kašeľ, zvýšenú teplotu o zápale pľúc neviem,“ dodal Mikas. Hlavný hygienik nemá informácie, ako dlho bol nakazený pacient chorý. „Toto sú počiatočné informácie, detaily sa zisťujú,“ dodal Mikas.

„Ak niekto z callcentra odporúča ísť fyzicky k doktorovi, je to veľká chyba. Ak mu odporúča kontaktovať lekára telefonicky, je to dobré,“ hovorí premiér Peter Pellegrini.

Správu budeme aktualizovať.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices