Greta Thunberg
Švédska aktivistka Greta Thunberg. PHOTO: © European Union-EP.

Greta Thunberg v Európskom parlamente: Teraz musíte ukázať, že ste to mysleli vážne

Klimatická aktivistka Greta Thunberg v stredu s poslancami z výboru pre životné prostredie diskutovala o nových plánoch EÚ na riešenie klimatických problémov.

Mladá švédska aktivistka prišla do parlamentu rozoberať návrh v oblasti klímy, ktorým sa chce EÚ zaviazať k dosiahnutie klimatickej neutrality do roku 2050.

Greta pred poslancami vo výbore označila tento návrh za nedostatočný. „EÚ tu musí mať vedúce postavenie. Máte morálnu povinnosť urobiť tak a máte jedinečnú hospodársku a politickú príležitosť na to, aby ste sa stali skutočným klimatickým lídrom. Vy sami ste vyhlásili v Únii klimatickú pohotovosť. Povedali ste, že predstavuje riziko pre našu existenciu. Teraz musíte ukázať, že ste to mysleli vážne,“ povedala.

Podľa nej je dôležité, aby sme sa opierali o najnovšie vedecké poznatky, pretože ak pôjdeme inou cestou, vydáme na napospas osudu. „Príroda s nami nebude vyjednávať a ani s fyzikou sa nedá dohadovať,“ vyhlásila.

Diskusiu vo výbore otvoril jeho predseda Pascal Canfin. Podľa neho má v tejto oblasti každý svoju rolu. „Som hlboko presvedčený, že potrebujeme mladých ľudí a ich energiu. Žiadna spoločnosť nemôže uskutočniť zmeny a žiadna spoločnosť sa nemôže popasovať s takými výzvami, ako sú klimatické zmeny, ak pritom nevyužijeme energiu mladých ľudí. A vy ju stelesňujete.“ Tieto slová jej adresoval vo svojom otváracom príhovore.

Viac..  Komisia stanovuje zásady obmedzujúce používanie najškodlivejších chemikálií

Climate Law

Tento návrh, ktorý vypracovala Európska komisia, je dôležitou súčasťou Európskeho ekologického dohovoru. Ak chce EÚ do roku 2050 dosiahnuť klimatickú neutralitu, členské štáty budú musieť zredukovať svoju uhlíkovú stopu, znížiť emisie, investovať o ekologických technológií a chrániť prírodu. Návrh počíta s tým, že cieľ uhlíkovej neutrality sa premietne do všetkých európskych politík a všetkých úrovní európskeho hospodárstva a spoločnosti.

Predtým ako vstúpi do platnosti, ho ešte budú musieť odobriť parlament i rada.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices