klima
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Členské štáty EÚ sú pevne odhodlané naplniť Parížsku dohodu a jej dlhodobé ciele

Rada v mene EÚ a jej členských štátov prijala dlhodobú stratégiu EÚ pre znižovanie emisií skleníkových plynov. Táto stratégia sa teraz v zmysle Parížskej dohody zašle sekretariátu Rámcového dohovoru Organizácie Spojených národov o zmene klímy (UNFCCC).

V stratégii EÚ sa pripomína, že EÚ a jej členské štáty sú pevne odhodlané naplniť Parížsku dohodu a jej dlhodobé ciele. Odkazuje sa v nej na cieľ, ktorým je dosiahnuť, aby bola EÚ do roku 2050 klimaticky neutrálna. Tento cieľ schválila Európska rada a je uvedený v záveroch z jej zasadnutia, ktoré sa konalo 12. decembra 2019. EÚ a jej členské štáty súhlasili s realizáciou ambicióznej sociálnej a hospodárskej transformácie, čím chcú inšpirovať ku globálnym opatreniam v oblasti klímy a dokázať, že prechod na klimatickú neutrálnosť nie je len nevyhnutný, ale aj realizovateľný a žiadúci.

Viac..  Európsky parlament prijal pravidlá o ľudských právach a životnom prostredí pre firmy

Od jednotlivých členských štátov sa očakáva, že vypracujú vlastné národné stratégie, ktoré sa predložia sekretariátu UNFCCC. EÚ naliehavo vyzýva všetky zmluvné strany Parížskej dohody, aby svoje stratégie oznámili v súlade s touto dohodou do konca roku 2020.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices