europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament skráti plenárne zasadnutie

Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli v pondelok v Bruseli otvoril prvú marcovú plenárnu schôdzu informáciou o jej skrátení. Zasadnutie sa malo pôvodne uskutočniť v Štrasburgu.

„Rozhodnutie usporiadať plenárne zasadnutie tu v Bruseli bolo prijaté v duchu a za účelom zabezpečenia kontinuity parlamentnej práce,‟ uviedol v úvode schôdze predseda EP David Sassoli.

„Musíme urobiť všetko v rámci našich možností, aby sme zaistili kontinuitu legislatívnej a rozpočtovej činnosti, prijímanie rozhodnutí na boj proti nákaze COVID-19 a na podporu zamestnanosti a tvrdo zasiahnutého hospodárstva. Musíme však zároveň pokračovať v našej práci, ktorá súvisí s ekologickým dohovorom, migráciou a Viacročným finančným rámcom. Toto všetko si vyžaduje, aby sme zostali na svojich miestach,‟ zdôraznil predseda EP.

„Musíme naplniť náš parlamentný mandát a vzdať hold všetkým tým, ktorí v Európe a na celom svete naďalej vykonávajú svoje každodenné povinnosti v snahe zastaviť šírenie nákazy,‟ uviedol predseda EP David Sassoli. „Európsky parlament chce zostať otvorený a funkčný. Musíme však prijať všetky potrebné preventívne opatrenia a obmedziť naše aktivity na minimum,‟ dodal.

Zmena programu: Skrátenie schôdze a dôraz na priority

Konferencia predsedov, ktorá pozostáva z predsedu EP a lídrov poslaneckých klubov, rozhodla v pondelok na svojom mimoriadnom zasadnutí o skrátení plenárneho zasadnutia a úprave jeho programu.

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Parlament zasadne v utorok o deviatej hodine. Poslanci budú celé predpoludnie diskutovať so zástupcami Rady a Komisie o novom koronavíruse. Rozprava by sa mala zamerať na aktuálnu situáciu v súvislosti so šírením nákazy a možnosti koordinácie európskej reakcie zameranej na zmiernenie jej zdravotných, hospodárskych a sociálnych dopadov.

Popoludní sa plénum zameria na závery februárového zasadnutia Európskej rady, v rámci ktorého lídri členských štátov rokovali o budúcom dlhodobom rozpočte EÚ. Parlament bude následne diskutovať o spoločnej reakcii EÚ na situácii v oblasti migrácie na grécko-tureckej hranici.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices