koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Europoslanci žiadajú viac finačných prostriedkov na výskum koronavírusu

Opatrenia na spomalenie šírenia nákazy COVID-19 v Európe boli v utorok predmetom rozpravy poslancov so zástupcami Európskej komisie a chorvátskeho predsedníctva v Rade (ministrov) EÚ.

COVID-19 sa rozvinul v rýchlo postupujúce a čoraz závažnejšie zdravotné riziko, ktoré ohrozuje našich občanov, našu spoločnosť a naše hospodárstvo, uviedla komisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakides. Členské štáty sa podľa nej musia zamerať na opatrenia, ktoré spomalia šírenie vírusu. Tie by mali systémom zdravotnej starostlivosti uľahčiť zvládanie náporu pacientov a zároveň minimalizovať negatívne dopady nákazy na hospodárstvo a spoločenský život, dodala komisárka.

Viacerí lídri poslaneckých klubov vyjadrili účasť osobám, ktoré šíriaca sa nákaza postihla. Ocenili tiež prácu zdravotníkov, ktorí sa starajú o pacientov infikovaných novým vírusom.

Mnoho rečníkov zdôraznilo potrebu solidarity medzi členskými štátmi EÚ a vyzvalo na uvoľnenie väčšieho objemu finančných prostriedkov na výskum koronavírusu. Nevyhnutné zdravotnícke pomôcky a prístroje, vrátane testovacích súprav, masiek či respiračných prístrojov, by podľa nich mali byť vyrábané v EÚ a sprístupňované všetkým členským štátom.

Viac..  Výrobky vyrobené nútenou prácou budú zakázané na jednotnom trhu EÚ

Niektorí poslanci sa tiež v súvislosti so šíriacou sa nákazou dožadovali systému spoločného európskeho posudzovania rizík, výsledkom ktorého by mal byť rovnaký súbor opatrení uplatňovaný na rôzne oblasti s rovnakou úrovňou rizika. V pléne tiež zazneli výzvy na spoločné pravidlá týkajúce sa vstupu do schengenského priestoru v podobných prípadoch.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices