migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európsky parlament vyjadril vážne obavy nad zhoršujúcou sa situáciou na hranici s Tureckom

EÚ musí pomôcť Grécku ochrániť svoju hranicu a zaručiť všetkým osobám v núdzi riadne azylové konanie. Poslanci to uviedli v utorkovej rozprave o situácii na grécko-tureckej hranici.

Väčšina rečníkov, ktorí sa zúčastnili na rozprave s komisárkou pre vnútorné záležitosti Ylvou Johansson, kritizovala tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana za zneužívanie ľudského utrpenia na politické účely. Utečenecká kríza z roku 2015 sa nesmie opakovať, zdôraznili poslanci dodávajúc, že EÚ musí novelizovať svoje spoločné azylové pravidlá.

Časť lídrov poslaneckých klubov vyzvala na revíziu dohody s Tureckom z roku 2016, ktorá mala zastaviť prílev migrantov a žiadateľov o azyl do EÚ výmenou za finančnú pomoc zo strany Únie. Niektorí poslanci vyjadrili vážne obavy nad zhoršujúcou sa humanitárnou situáciou na hranici s Tureckom, ako aj na gréckych ostrovoch, kde uviazli tisíce žiadateľov o azyl vrátane mnohých maloletých osôb bez sprievodu.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Zákonodarcovia sa počas rozpravy zamerali aj na potrebu dodržiavať Ženevský dohovor. Diskutovali tiež o údajnom násilí zo strany polície voči osobám usilujúcim sa o prekročenie hranice, ako a riziku príchodu džihádistov na územie EÚ.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices