peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Ceny plynu sú na trhoch najnižšie za posledné dva roky, ceny elektriny za posledný rok a pol

BRATISLAVA – Na európskych trhoch sú ceny zemného plynu najnižšie za posledné dva roky a elektriny za posledný rok a pol. V súčasnosti stojí plyn okolo 13 eur za megawatthodinu, pričom pred rokom to bolo ešte 20 eur za megawatthodinu. Podobný vývoj vidíme aj na trhu s elektrinou. Pred rokom kupovali obchodníci elektrinu ešte za 56 eur, v súčasnosti je to niečo okolo 48 eur za megawatthodinu. V roku 2008 pred krízou boli ceny elektriny na úrovni 100 eur za megawatthodinu.

„Jednoznačne odporúčame uzatvárať dlhodobejšie zmluvy, kde má zákazník možnosť rýchlo reagovať na situáciu na trhu a uzatvárať si svoje nákupné pozície na viacročné obdobie,“ povedal v rozhovore konateľ spoločnosti Elgas Slovensko Vlastimil Vaníček.

Aktuálne je hlavným faktorom ovplyvňujúcim ceny energií na trhoch koronavírus. Ten by mohol doviesť elektrinu a plyn na nové historické minimá. „Objavujú sa správy, že ak sa výrazne rozšíri vírus v Nemecku, môže pre opatrenia klesnúť spotreba, a to potlačí bezprostredne nadol spot a sprostredkovane bude klesať aj forward. Toto sa týka elektriny aj plynu,“ dodal Vaníček.

Pre ceny plynu má podľa konateľa spoločnosti Elgas Slovensko jeho prebytok zásadnú úlohu. Aj tu totiž platí, že cena je výsledkom vzťahu medzi dopytom a ponukou. „Na strane ponuky je prebytok plynu. Stav plynu v zásobníkoch je na rekordných úrovniach, prísun LNG do Európy je na rekordných úrovniach, Gazprom dodáva rekordné objemy do Európy. Na druhej strane máme v Európe aj nízku spotrebu plynu. Dôležitú úlohu zohrávajú teplá zima, spomalenie ekonomiky v dôsledku koronavírusu a prebytky elektriny z veterných elektrární znižujú potrebu prevádzky paroplynových cyklov, ktoré by v opačnom prípade spotrebovávali významné množstvá plynu,“ vysvetlil Vaníček. Mnohí hráči na trhu s plynom aj preto podľa neho čakajú s dlhodobejším nákupom na pokles cien na jar, keď sa začne výrazne otepľovať, a pomerne vysoký stav zásob plynu v zásobníkoch bude znižovať dopyt po plyne na jeho letné vtláčanie.

Ceny plynu teda tlačí nadol dopyt aj ponuka. „A to v budúcnosti ponuka plynu v Európe ešte porastie,“ podotkol Vaníček. Podľa neho vzrastie napríklad prísun LNG plynu, keďže USA ho má prebytok, a tak sa ho snaží exportovať. V Ázii je tiež prebytok plynu pre koronavírus, takže sa viac LNG tankerov presunie do Európy namiesto do Ázie. „V budúcom alebo v tom ďalšom roku majú byť sprevádzkované nové ruské plynovody Nord Stream 2 a Turish stream, ktoré budú ďalej navyšovať ponuku plynu v Európe,“ konštatoval Vaníček.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Spoločnosť Elgas je členom energetickej skupiny GGE. Obchoduje a dodáva elektrickú energiu a zemný plyn vrátane podporných služieb klientom na slovenskom trhu už od roku 2010. Spoločnosť Elgas je jedným z dodávateľov energií na trhu, pričom v roku 2018 dodala zákazníkom jednu terawatthodinu elektrickej energie a tri terawatthodiny plynu.

Skupina GGE založená v roku 2007 je s ročnými tržbami na úrovni 330 miliónov eur jednou z významných energetických spoločností v strednej Európe. Celkom 28 spoločností patriacich do skupiny GGE zastrešuje celý energetický cyklus, od dodávky paliva na výrobu energií cez výrobu a distribúciu energií, predaj a obchodovanie s energiami až po prevádzku a údržbu zariadení na výrobu energie. Skupina GGE je aktívna aj na zahraničných trhoch. Od roku 2015 je strategickým investorom v GGE britský investičný fond Infracapital, ktorý je súčasťou globálnej skupiny M&G Plc, ktorá spravuje aktíva vo výške viac ako 341 miliárd britských libier.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices