wifi
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska komisia spustí ďalšie kolo výzvy na podporu zavádzania bezplatného WiFi v mestách a obciach

BRATISLAVA – Obce a mestá dostanú ďalšiu možnosť na vybudovanie bezplatných WiFi zón s podporou Európskej únie. Európska komisia totiž pripravila tretie kolo výzvy, v rámci ktorej podporí vybudovanie verejnej WiFi siete na území miest a obcí s podporou do výšky 15 tisíc eur. Tá je určená na zakúpenie zariadení a inštaláciu samotnej siete. Obec alebo mesto hradí prístup na internet, prevádzku siete po dobu troch rokov, garantuje inštaláciu na verejne prístupných miestach, bezplatné využívanie pre obyvateľov a návštevníkov a minimálnu rýchlosť pripojenia 30 Mbps. Informuje o tom Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu (ÚPVII).

V rámci aktuálneho kola výzvy bude opäť prideľovaných 15 poukážok pre každú zúčastnenú krajinu, avšak nie je obmedzený maximálny počet poukážok pre každú z nich. Celkovo sa obce a mestá budú tentokrát uchádzať o 947 poukážok, pričom podmienkou zapojenia a získania podpory je online registrácia na portáli WiFi4EU. Komisia vyberá príjemcov podľa časového poradia predloženia ich žiadosti, pričom zabezpečí geografickú rovnováhu. Obce a mestá, ktoré EK vyberie, získavajú poukážku a musia zaručiť, že inštalácia WiFi zóny bude dokončená a samotná sieť bude spustená do 18 mesiacov od podpísania dohody o grante.

Viac..  Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

V predchádzajúcich výzvach takto poukážku získalo 254 slovenských obcí a miest, v prvom kole 93, v druhom kole 108 a v treťom 53 z tohto počtu. Táto iniciatíva tak pomáha vytvárať prístup k bezplatnému internetu na verejne prístupných miestach, teda na námestiach, v parkoch, v knižniciach aj v múzeách.

Okrem iniciatívy Európskej komisie podobný projekt spustil pred dvoma rokmi aj ÚPVII. V rámci už zrealizovaných šiestich kôl sa do systému zaregistrovalo 553 žiadateľov, z toho zmluvy s úradom podpísalo 375 úspešných miest a obcí, ostatné žiadosti sú aktuálne v schvaľovacom procese. Celkovo tak úrad podpredsedu vlády podporil zavádzanie WiFi zón na Slovensku sumou takmer 6 miliónov eur.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices