Trump
Americký prezident Donald Trump. PHOTO: © European Union- EP.

Európska únia odsúdila Trumpov zákaz cestovania do USA

BRUSEL – Európska únia vo štvrtok skritizovala „jednostranné“ rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa zakázať cestovanie z Európy do Spojených štátov pre šírenie koronavírusu, pričom poukázala na to, že ochorenie nerešpektuje hranice. Trump oznámil, že na 30 dní obmedzí cestovanie z Európy.

Obmedzenie sa bude vzťahovať na väčšinu cudzincov, ktorí sa pohybovali v schengenskom priestore 14 dní pred plánovaným návratom do USA. Výnimku budú tvoriť osoby s trvalým pobytom v USA alebo ich blízki príbuzní.

“Európska únia nesúhlasí so skutočnosťou, že rozhodnutie zaviesť zákaz cestovania prijali USA jednostranne a bez konzultácie,” uviedli predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v spoločnom stanovisku. “Koronavírus je celosvetovou krízou, nie je obmedzený na žiadny kontinent a vyžaduje si skôr spoluprácu než jednostranné kroky,” zdôraznili.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Zákaz začne platiť v piatok o polnoci tamojšieho času a nebude sa týkať občanov Veľkej Británie, Írska či Američanov, ktorí sa chcú vrátiť domov. Po príchode do USA však budú monitorovať ich zdravotný stav.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices