koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Ťažká skúška nášho zdravotníctva. Sme na koronavírus pripravení?

SLOVENSKO / Pod ostrou paľbou otázok sa ocitol premiér Peter Pellegrini. Dôvodom bol koronavírus. Podla lekárnikov, nemocníc, ale aj stoviek lekárov stojí pred Slovenskom ťažká skúška a domnievajú sa, že štát koná pomaly. Niektoré nemocnice majú zásoby ochranných odevov a respirátorov len na niekoľko dní. Testovanie ide podľa tých, čo sa ho dožadujú, taktiež veľmi pomaly.

Slovensko netestuje ako má, netestujeme dosť rýchlo a netestujeme ľudí s cestovnou anamnézou, na linky sa nedá dovolať. To sú sťažnosti ľudí a medzi nimi aj lekára, ktorý prišiel do kontaktu s pacientom 0.

„Kým som sa dovolal, kam som sa dovolal, teda na infekčnú kliniku, tak mi to trvalo neskutočne dlho. Lebo nikto nikde nezdvíhal, riešte to s tými a jeden sa vyhováral na druhého,“ 
 povedal lekár.

Zatiaľ sa však testujú len ľudia, ktorí okrem toho, že boli v zahraničí, majú aj iné klinické príznaky. Niektoré testy okrem toho trvajú dlhšie ako 48 hodín, kedže sa posielajú na retestovanie do berlínskeho laboratória. Premiér však sľubuje, že testovaní pribudne.

Vzorky by sa mali odoberať už priamo v domácnostiach. Slovenská republika prijíma preventívne opatrenia skôr ako niektoré iné krajiny. Mohlo by to pomôcť spomaleniu šírenia vírusu. 

A nemocnice vládu varujú, že ak sa štát nerozhýbe, situácia bude vážna. Práve otázka vybavenia nemocníc môže byť pre Slovensko zásadná. Sme pripravení na nárast pacientov, ktorí budú potrebovať umelú pľúcnu ventiláciu?

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

„Naše nemocnice majú nejakú kapacity, ak by dochádzalo k takému ako v Taliansku, tak je to vážny problém, to je jednoducho tak, tá kapacita nám bežne stačí, ale je možné, že sa budú odkladať plánované operácie, alebo sa operačné sály budu využívať ako JISka, lebo sú tam umelé ventilácie. Pravdepodobne nakúpime aj toto prístrojové vybavenie,“ informuje asociácia nemocníc Slovenska Marián Petko.

Rovnako sa ozýva aj Slovenska lekárnicka komora. Tá urobila prieskum medzi verejnými lekárňami a a len viac ako jedno percento z nich má k dispozícii dostatočný počet ochranných pomôcok a respirátorov a výzvu vláde adresovali aj lekári. Tvrdia, že naše zdravotníctvo je v kríze, každé opatrenie pomôže odvrátiť katastrofický scenár. Výzvu podpísali stovky slovenských lekárov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices