energeticka infrastruktura
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska komisia dá na kľúčové projekty energetickej infraštruktúry 980 miliónov eur

Európska komisia vyhlásila výzvu v hodnote 980 mil. eur na predloženie návrhov na kľúčové projekty európskej energetickej infraštruktúry s významnými cezhraničnými prínosmi. Financovanie bude zabezpečené z Nástroja na prepájanie Európy (CEF), európskeho podporného programu pre transeurópsku infraštruktúru.

Ako oznámila Európska komisia, aby sa projekty mohli uchádzať o financovanie z nástroja CEF Energy, musia byť najskôr zadefinované ako projekty spoločného záujmu. Tie musia mať významný vplyv na najmenej dve krajiny Európskej únie a musia zvýšiť konkurencieschopnosť, energetickú bezpečnosť EÚ a prispieť k trvalo udržateľnému rozvoju.

V súlade s cieľmi Európskej zelenej dohody a v reakcii na verejnú diskusiu a stanoviská Európskeho parlamentu sa komisia pri posudzovaní žiadostí o financovanie v tomto roku sústredí viac na príspevky k cieľom klimatickej neutrality. Náležitú pozornosť bude venovať projektom v oblasti elektrickej energie vrátane projektov sietí a projektov skladovania elektrickej energie, aby podporila najmä zavádzanie obnoviteľnej energie. CEF Energy má celkový rozpočet 4,9 mld. eur na transeurópsku energetickú infraštruktúru na roky 2014 až 2020.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices