deti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Školy sú zatvorené. Deti si učenie doma pochvaľujú

BRATISLAVA / Mnohých školákov celkom potešilo zatvorenie škôl. Je to však preventívne opatrenie proti šíreniu koronavírusu, nie prázdniny, takže by sa mali vzdelávať doma. Školy a učitelia to riešia rôzne. Niektorí posielajú zadania elektronicky a mladšie deti sa učia doma s rodičmi. Na jednej z bratislavských škôl, učiteľka denne vyučuje deti zo svojej triedy online cez videohovor.

Deti z bratislavských škôl zostali doma. Neznamená to ale, že sa neučia. „Naše deti dostali domáce úlohy, majú systém Edupage. Cez ňu sa dá veľmi dobre komunikovať so žiakmi. Dá sa tam zapísať domáca úloha, čo si majú precvičiť,“ hovorí Ján Papuga zo základnej školy na Riazanskej ulici.

V internetových diskusiách sa rodičia sťažujú, že po príchode z práce ich čaká ešte rola učiteľa, keď deťom vysvetľujú zadania. Od mnohých starších žiakov sa očakáva aj to, že každý deň odošlú naspäť svoje odpovede. Iní pokyny učiteľov zvládajú zatiaľ bez ťažkostí a niektorí dostali aj úlohy dokonca z telesnej. Tomáš napríklad má vypracovať úlohu o volejbale. Milana zase teší, že nemusí skoro vstávať a učiť sa môže prakticky kedykoľvek. Layla zase tvrdí, že množsto úloh, ktoré dostali, je pre ňu málo.

Niektorí učitelia deťom posielajú hlasové správy a v nich vysvetľujú učivo, a niekde sa učia aj deti aj online.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Na francúzskej medzinárodnej škole sa deti učia online. V triede je len učiteľka. „Pre mňa je to zaujímavé, nikdy som také ešte nerobila,“ hovorí Sofi. „Úlohou školy je vyučovať. Aj v tejto výnimočnej situácii sa deti môžu naďalej učiť a kontakt s učiteľmi je veľmi dôležitý,“ hovorí Christian-Yves Michelon, zástupca riaditeľa Francúzskej medzinárodnej školy v Bratislave.

Rodičia, ktorých deti sú dlhodobo na domácom vzdelávaní, majú vraj horúce linky. Mnohí učitelia vyzývajú k jednoznačnejšiemu výkladu opatrenia, lebo v niektorých školách ostávajú doma a inde chodia učitelia denne do práce, hoci škola ostala zatvorená.

Rodičia si v súčasnosti vedia požiadať o ošetrovné aj telefonicky. Poisťovňa si sama overí, či je škola zatvorená. V prípade 11-ročných a starších detí treba zatelefonovať lekárovi, aby poslal potvrdenie.

Svetová zdravotnícka organizácia včera vyhlásila, že koronavírus dosiahol hranicu, kedy ho možno nazývať pandémiou.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices