novinari
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

EÚ podporuje slobodu a pluralitu médií. Na tento účel vyčlení 5,1 milióna eur

EÚ podporuje slobodu a pluralitu médií financovaním viacerých projektov, ktoré sa začnú realizovať v marci 2020. Na tento účel vyčlenila 5,1 mil. eur. Prvý projekt, ktorý riadi Európske centrum pre slobodu tlače a médií, sa zameria na vytvorenie celoeurópskeho mechanizmu rýchlej reakcie v prípadoch porušovania slobody médií s cieľom odhaľovať, riešiť a predchádzať potenciálnym porušeniam v tomto sektore, ako aj poskytovať praktickú pomoc ohrozeným novinárom.

Druhým projektom je fond cezhraničnej investigatívnej žurnalistiky, ktorý riadi Medzinárodný tlačový inštitút. Z tohto fondu sa budú podporovať vyšetrovania v prípadoch týkajúcich sa novinárov z najmenej dvoch členských štátov. V rámci ďalších financovaných projektov sa budú realizovať činnosti (napr. odborná príprava a praktické príručky) zamerané na podporu nezávislej a spoločnej žurnalistiky a na podporu slobody médií v celej EÚ.

Zároveň sa o rok predlžuje fungovanie nástroja na monitorovanie plurality médií, ktorý sa zameriava na identifikáciu rizík pre pluralitu médií v celej Európe. O predbežných záveroch tohtoročnej správy sa bude diskutovať na podujatí „Médiá a demokracia: cesta vpred„, ktoré sa uskutoční 20. marca v Bruseli a celkový súhrn správ by sa mal uverejniť v apríli 2020. Činnosti EÚ v tomto sektore dopĺňajú dva prebiehajúce pilotné projekty v hodnote 1,7 mil. eur, ktoré sa zameriavajú na mobilitu vychádzajúcich hviezd v oblasti médií a na podporu mediálnych rád v digitálnom veku.

Viac..  Medzinárodný deň žien: Dajte dievčatám vzory na prekonávanie prekážok

Viac informácií o projektoch sa dozviete TU.

O dac

Odporúčame pozrieť

E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Žurnalistiku a slobodné médiá budeme po súčasnom „informačnom zmätku“ opäť vnímať ako kľúčový prvok verejnej …

Consent choices