humanitarna pomoc
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

EÚ potrebuje minimálne 1,4 miliardy eur na núdzové situácie a katastrofy

Európsky mechanizmus civilnej ochrany bude na roky 2021-2027 potrebovať minimálne 1,4 miliardy eur.

Tento fond pomáha krajinám EÚ reagovať na núdzové situácie a katastrofy. Doteraz z neho bola poskytnutá pomoc pri zemetraseniach, požiaroch, záplavách a naposledy na evakuáciu občanov EÚ z Číny po prepuknutí epidémie koronavírusu.

Európska komisia navrhuje, aby mal Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej obrany na roky 2021-2027 rozpočet vo výške minimálne 1,4 miliardy eur. Parlamentný výbor pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) túto sumu potvrdil vo svojom hlasovaní vo štvrtok 5. marca.

Poslanci tu žiadajú, aby boli peniaze jasne rozdelené na prevenciu, pripravenosť a samotnú pomoc, pričom na pripravenosť by malo byť vyčlenených oveľa viac zdrojov.

Európa potrebuje peniaze na záchranu životov

Tento systém vzájomnej pomoci bol zriadený v roku 2001. Od svojho vzniku bol aktivovaný viac ako 330-krát. Išlo o pomoc pri prírodných a človekom spôsobených katastrofách v EÚ i mimo nej, ako sú lesné požiare, povodne, znečistenie morí, zemetrasenia, hurikány, priemyselné nehody a iné krízové situácie.

Teraz počas epidémie koronavírusu sa použil na koordináciu a spolufinancovanie dodávok núdzových zdravotníckych potrieb do Číny a ochranného materiálu do Talianska.

Pomohol aj k repatriácii občanov EÚ z čínskej oblasti Wuhan a výletnej lode Diamond Princess, ktorá bola zakotvená v japonskej Jokohame.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Ako lepšie reagovať na krízové situácie

Ak je členský štát postihnutý katastrofou, môže prostredníctvom tohto mechanizmu požiadať o pomoc. Túto pomoc koordinuje Európska komisia reakciu a pokrýva minimálne 75% dopravných a prevádzkových nákladov.

V roku 2019 EÚ vytvorila novú európsku rezervu – RescEU – na priamu pomoc v prípade, že zdroje vyčlenené členskými štátmi nie sú dostatočné.

Na obdobie 2021 – 2027 chcú poslanci vyčleniť väčšie množstvo finančných prostriedkov na pripravenosť, vrátane peňazí na nákup nového vybavenia a materiálov, ako sú napríklad protipožiarne lietadlá, špeciálne vodné čerpadlá, poľné nemocnice a špeciálne lekárske vybavenie.

Ďalšie kroky

Po hlasovaní v pléne začne parlament vyjednávať s ministrami členských štátov. Ide o súčasť hlasovania o Viacročnom finančnom rámci.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices