Hojsik
Europoslanec Martin Hojsík. PHOTO: © European Union-EP.

Martin Hojsík: Dúfam, že programové vyhlásenie vlády príde s jasnými návrhmi ako zastaviť prebiehajúcu klimatickú krízu

Prezidentka Zuzana Čaputová v sobotu 21. marca vymenuje novú vládu pod vedením Igora Matoviča (OĽaNO). Iba pár mesiacov po tom, čo Európska komisia a Európsky parlament podnikli rázne kroky v boji proti klimatickej kríze, sa podľa vyhlásenia Igora Matoviča očakáva, že do čela Ministerstva životného prostredia sa postaví Ján Budaj (OĽaNO), pozície vicepremiéra pre ekonomiku sa chopí Richard Sulík (SaS). 

„S napätím a miernymi obavami som sledoval proces tvorby novej vlády a obsadzovania niektorých kľúčových postov, najmä z pohľadu boja proti klimatickej kríze a ochrany životného prostredia. Predstavené mená, bohužiaľ, neponúkajú priveľa optimizmu. Napriek tomu budem novej vláde držať v jej úsilí o záchranu klímy palce a zo svojej pozície poslanca Európskeho parlamentu spravím pre jej záchranu všetko, čo je v mojich silách,“ uviedol Martin Hojsík, poslanec Európskeho parlamentu za Progresívne Slovensko.

„Bohužiaľ, nová vláda sa neinšpirovala Európskou komisiou, v ktorej sa pre boj proti klimatickej krízy vytvoril nadrezortný a prierezový post Exekutívneho viceprezidenta pre Európsky zelený dohovor. Obávam sa, že Ján Budaj ako Minister životného prostredia s úzko vyhraneným portfóliom bude postrádať potrebnú silu na presadenie kľúčových zmien. O to viac dúfam, že programové vyhlásenie vlády príde s jasnými a vedecky podloženými návrhmi ako zastaviť prebiehajúcu klimatickú krízu. Vzhľadom na vyjadrenia a poslaneckú prax však sledujem s obavami navrhnutie Richarda Sulíka za vicepremiéra pre ekonomiku a ministra hospodárstva. Pán Sulík sa viackrát verejne vyjadril proti zámerom EÚ rázne bojovať za záchranu klímy a ako poslanec Európskeho parlamentu dokonca hlasoval proti Parížskej dohode. To veľa optimizmu nevzbudzuje,“ vysvetlil progresívny europoslanec Hojsík.

„Nová vláda stojí pred unikátnou príležitosťou. Ak predstaví rozumný a odborne dobre pripravený plán pre záchranu klímy, ponúkne Slovensku šancu pre zelený reštart ekonomiky. Najmä v situácii, kedy Slovensko a celá Európa budú znášať ekonomické následky epidémie koronavírusu, to bude kľúčové. Pre inšpiráciu nová vláda nemusí chodiť ďaleko. Návrhy, s ktorými sme s kolegami prišli v Európskom parlamente, a ktoré predstavila aj Európska komisia, ukazujú jasnú cestu ako posunúť európsku ekonomiku do 21. storočia a vytvoriť nové pracovné príležitosti pre ľudí,“ dodal Hojsík.

Viac..  Komisia navrhuje cielené preskúmanie spoločnej poľnohospodárskej politiky

„Ocitli sme sa v situácii, kedy globálne krízy nie sú už len kurióznymi televíznymi správami zo vzdialeného sveta, ale stali sa našou každodennou realitou. Či už ide o epidémiu koronavírusu, či nastupujúcu klimatickú krízu, musíme ponúknuť riešenia, ktoré krízy nielen ukončia, ale otvoria nové príležitosti. Zelená a súčasne sociálne citlivá transformácia ekonomiky je šancou, ktorej sa musíme chopiť. Verím, že nová vláda príležitosti, ktoré v podpore živnostníkov, malých podnikateľov, a zamestnancov ponúka Európsky zelený dohovor, využije na sto percent,“ doplnila podpredsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová.

„Súčasná kríza spôsobená koronavírusom ukazuje, že Európska únia aj viacero jej členských štátov vie konať rýchlo a efektívne ak pochopia, že sú bezprostredne ohrozené životy a zdravie miliónov ich obyvateľov. Bohužiaľ, podobná urgencia doteraz v konaní mnohých krajín chýba, keď sa jedná o klimatickú krízu. Ak chceme ako ľudstvo a civilizácia prežiť, musíme začať aktívne konať. Budem dúfať, že nová vláda vážnosť situácie pochopí a od prvého dňa prispeje k jej riešeniu,“ uzavrel progresívec Hojsík.

O dac

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices