bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. Foto: Archív VB.

Vladimír Bilčík: Ministrovi Korčokvi držím palce, európska politika na Slovensku potrebuje pevný hlas

Nová slovenská vláda preberá moc vo výnimočnej situácii. Šíriaci sa koronavírus ovplyvnil aj samotné menovanie ministrov, keď nie každý mohol prísť k pani prezidentke osobne.Napriek tomu, že nový minister zahraničných a európskych záležitostí je kvôli prebiehajúcej pandémii v Spojených štátoch a po návrate na Slovensko ho čaká karanténa, chcem mu zvlášť v týchto náročných časoch vyjadriť svoju podporu aj trochu osobnejšie.

S diplomatom Ivanom Korčokom som za posledné dve desaťročia absolvoval veľa rozhovorov o zahraničnej politike. Pred naším vstup do Európskej únie som mu dokonca v roku 2002 krátko robil poradcu, keď ako štátny tajomník zastupoval slovenskú vládu v Konvente o budúcnosti Európy.

Opakovane sme spolu diskutovali v užšom pracovnom kruhu, na konferenciách, seminároch či na akademickej pôde. Pamätám si, ako Ivan Korčok pred rokmi raz prišiel večer do posluchárne Univerzity Komenského na debatu s mojimi študentmi európskej politiky a dobré dve hodiny sme živo preberali legitimitu európskeho projektu. Tú formálnu, ktorú nám europoslancom či ministrom krajín dávajú občania vo voľbách. A zároveň tú praktickú, ktorá sa odvíja od toho, čo vlastne Európska únia pre ľudí robí, a prečo jej Európania dôverujú.

Práve v tejto vláde pôjde od prvého dňa o tú praktickú silu európskej politiky. Od úspešnej repatriácie Slovákov v zahraničí cez zmysluplnú finančnú pomoc EÚ či pocit našich občanov, že táto krajina je tu pre všetkých. V kríze, v ktorej sme, potrebujeme skutočne pevné európske základy doma. Len tak máme šancu pobiť sa o užitočné spoločné riešenia v Bruseli, ktoré nám pomôžu prekonať straty zo zápasu s koronavírusom a postupne meniť Slovensko na modernú krajinu, kde štát a spravodlivosť fungujú pre ľudí.

Viac..  Bilčík k debate o Slovensku v EP: Dnes potrebujeme ešte viac brániť slobodné médiá a právny štát

Ivan Korčok bude prvým šéfom diplomacie, ktorý má európsku politiku roky zažitú a rozumie jej. To je dobrý predpoklad pre zvládnutie obdobia, v ktorom sa naša krajina ocitá. Od dnešného dňa však budem držať palce politikovi, pánovi ministrovi Ivanovi Korčokovi, aby mal zoči-voči pochybovačom, kritikom a konšpirátorom skutočnú odvahu každý deň dokazovať, že Európska únia je základným stavebným kameňom i dôležitou inšpiráciou pre úspešnejšie Slovensko.

Ivan, nech sa darí.

Komentár pripravil europoslanec Vladimír Bilčík.

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices