export
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Prvé prognózy rozpočtovej rady od pandémie hovoria o výraznom prepade slovenského exportu

BRATISLAVA – Prvé oficiálne odhady vývoja slovenského hospodárstva po vypuknutí pandémie koronavírusu naznačujú radikálne spomalenie nášho exportu. Podľa pravidelného mesačného odhadu vývoja ekonomiky Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) by sa totiž vývoz tovaru zo Slovenska mohol v druhom kvartáli prepadnúť až o 4,7 %. Pôvodné očakávania z poslednej makroprognózy rezortu financií pritom počítali naopak s rastom o 4,5 %.

Rozpočtová rada však upozorňuje, že zatiaľ vychádza iba z predbežných údajov očakávaní v Nemecku, presnejšie dáta budú prichádzať v nasledujúcich týždňoch. Aktuálne dáta však naznačujú, že po relatívne sľubnom začiatku roka príde rázny prepad. Odhad rastu hrubého domáceho produktu na prvý štvrťrok totiž ešte potiahli silné januárové tržby v odvetviach. „Po slabom decembri sa v januári opäť oživila aktivita v priemysle a stavebníctve, dáta z tržieb tak po dlhšom čase mali k odhadu hrubého domáceho produktu pozitívny príspevok,“ uvádza RRZ.

Medzikvartálne by tak podľa rady mohla ekonomika v prvom štvrťroku rásť o 0,6 % a v medziročne o 1,9 %. Aktuálne tak rozpočtová rada odhaduje na prvý kvartál o 0,4 percentuálneho bodu rýchlejší medziročný rast ako vládni analytici vo februárovej makroprognóze.

Viac..  P. Lane: ECB je čoraz viac presvedčená, že rast miezd sa spomaľuje k normálu

Na konkrétne prognózy vývoja hospodárstva ako takého na druhý štvrťrok si však budeme musieť počkať. „Aktuálne nemáme ešte žiadne ‚tvrdé‘ dáta z vývoja ekonomiky, ktoré by odrážali zastavovanie výroby v súvislosti s pandémiou. Parciálnym indikátorom sú očakávania akciových trhov, ktoré postupne posúvajú odhad rastu hrubého domáceho produktu nadol,“ konštatuje rozpočtová rada.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices