Bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. PHOTO: © European Union-EP.

Europoslanec Bilčík upozorňuje: Toto sú príklady nebezpečných bludov, ktoré sa šíria po internete

Dlhé roky vieme, že viaceré krajiny cielene šíria svoju propagandu do iných spoločností. Ich cieľom je často takéto spoločnosti zneistiť, vyvolať chaos u ľudí, ktorí majú slabšie možnosti kriticky vnímať informácie. Prirodzené obavy ľudí v súvislosti s koronavírusom sú živnou pôdou pre šírenie nebezpečnej propagandy, ktorá ohrozuje spoločenskú súdržnosť a priamo aj naše zdravie a životy.

Tieto bludy sú, žiaľ, momentálne všade a zatiaľ ani novou vládou predložené opatrenia v zápase s koronavírusom neponúkajú konkrétne opatrenia, ako sa s nimi vysporiadať.

Preto chcem oceniť úsilie portálov ako infosecurity.sk, ktoré už dnes jasne upozorňujú na informačnú vojnu v čase koronavírusu a konkrétne pomenúvajú najčastejšie sa opakujúce dezinformácie v online priestore. Ak ich uvidíte sa ďalej šíriť – ozvite sa proti týmto nepravdám a vysvetľujte ich vo svojom okolí:

Koronavírus je umelo vytvorená zbraň NATO/USA na preriedenie populácie ich nepriateľov.

Je opakovane vedecky potvrdené, že koronavírus má pôvod v populácii voľne žijúcich živočíchov v Číne. Čínske zvieratá sú tak možno v tomto prípade pre človeka nebezpečné, ale nie tak nebezpečné, aby to robili vedome.

Rady o tom, že treba piť bielidlo, či alkohol, aby sme sa zbavili vírusu.

Tu končí všetka zábava – šíritelia takýchto informácií sa už nezahrávajú len s nepravdami, ale aj so zdravím ostatných aj veľmi zraniteľných ľudí. Hoci je alkohol užitočný dezinfektant povrchov, nemá pri koronavíruse ani liečebné, ani preventívne účinky. Nemáme si ním striekať oblečenie, ani ho neuvážene piť. Naopak, dbajme na zdravú životosprávu, umývajme si ruky a naďalej sa izolujme, ak je to čo i len trochu možné.

Za koronavírus môžu prisťahovalci a utečenci

Takto to takisto nefunguje – vírus bol pôvodne lokalizovaný v Číne, no neroznáša sa preto, že čínski občania sa rozhodli rozniesť ho po svete.  Na to, aby svet fungoval – ľudia sa musia hýbať a dochádza tak aj k prenosu chorôb. Naša demokracia, svet, naše oblečenie, naša káva, naše čísla, alebo prístroj na ktorom tento text čítate existuje len preto, že ľudia sa hýbu a komunikujú spolu. Podľa vzorcov doterajšieho šírenia vírusu nijako nesedí, že by za súčasný vírus mohli prisťahovalci a utečenci.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Internetoví proroci, ktorí sa nevenujú epidemiológii, ani zdravotníckym profesiám, ale za posledných pár dní sú z nich odborníci na zdravie aj geopolitiku zároveň?

Úprimne, a trochu osobne poviem – ak by mal takéto zázračné schopnosti čo len zlomok z týchto ľudí – máme do troch dní po kríze. V skutočnosti ide však o ľudí, ktorí nerešpektujú odporúčania naozajstných odborníkov, alebo ide v horšom prípade o ľudí, ktorí vedome, či nevedome slúžia ako nositelia cudzej propagandy. Pri odporúčaniach na boj proti samotnému šíreniu koronavírusu odporúčam čerpať informácie výhradne z oficiálnych zdrojov, ako sú napríklad oficiálne webstránky Ministerstva zdravotníctva alebo Úradu verejného zdravotníctva a naopak, vystríhajte sa pred nebezpečnými bludmi a ich šíriteľmi z rôznych pochybných portálov alebo stránok. Aj takto vie každý z nás účinne bojovať proti súčasnej pandémii.

Komentár pripravil europoslanec Vladimír Bilčík.

O dac

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices