Bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. PHOTO: © European Union-EP.

Europoslanec Bilčík k otvoreniu prístupových rokovaní so Severným Macedónskom a Albánskom

Stanovisko europoslanca Vladimíra Bilčíka (SPOLU/EPP), ktorý je predsedom delegácie EP pre vzťahy s Čiernou Horou a stálym spravodajcom EP pre Srbsko, k otvoreniu prístupových rokovaní so Severným Macedónskom a Albánskom:

„Dnešné rozhodnutie otvoriť prístupové rokovania so Severným Macedónskom a Albánskom sú silným signálom smerom k našim partnerom a spojencom v NATO. Som rád, že napriek bezprecedentnej kríze súvisiacej so šírením koronavírusu je Európska únia pripravená robiť strategické rozhodnutia. Dnes dávame jasný signál celému regiónu, že budúcnosť západného Balkánu je v Európe. 

Dnešným rozhodnutím takisto vysielame silný politický signál Čiernej Hore a Srbsku, doterajším lídrom v integračnom úsilí na západnom Balkáne. Našim partnerom hovoríme jasne: pokračujte v reformách, rozšírenie je našou spoločnou strategickou budúcnosťou. 

Európsky parlament je a zostane silným a presvedčivým podporovateľom tohto procesu. Preto vítam rozhodnutie členských krajín, ktoré prišlo dnes takpovediac v hodine dvanástej. Bude na spoločnom úsilí všetkých európskych inštitúcii a našich politických partneroch, aby rozšírenie a európska budúcnosť na západnom Balkáne uspeli.

Viac..  Jozef Mihál podrobne o norme Euro 7: Čo to bude znamenať pre automobilky a pre ľudí

Slovensko má v európskej zahraničnej politike čerstvý priestor pre silný, líderský hlas na západnom Balkáne. Naša diplomacia má meno a rešpekt v juhovýchodnej Európe. Nové vedenie našej diplomacie má aj vďaka dnešnému rozhodnutiu o prístupových rokovaniach so Severným Macedónskom a Albánskom dobrú štartovaciu pozíciu pre aktívnu európsku politiku za našimi hranicami. Novému ministrovi Korčokovi a jeho tímu držím v tejto práci palce.“ 

O dac

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Prechovávam úctu k právu na život, a rovnako k právu žien na slobodné rozhodnutie o svojom tele

Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami • Právo na umelé …

Consent choices