nicholsonova
Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /SaS, ECR/. PHOTO: FB LĎN

Lucia Nicholsonová: Vláda musí prijať opatrenia pre obete domáceho násilia. Uviazli v karanténe s násilníkmi

„Korona kríza má veľmi negatívny dopad na obete domáceho násilia. Tie uviazli v domácich karanténach spolu s násilníkmi a nemajú si ako ani zavolať pomoc, keďže sú pod permanentnou kontrolou. Krízové centra kvôli korona opatreniam a kvôli nedostatočným kapacitám nemôžu prijímať obete – predovšetkým ženy a deti. Na túto alarmujúcu situáciu upozorňujú európske organizácie aj OSN. Vláda musí prijať opatrenia na efektívnu pomoc obetiam domáceho násilia,“ upozorňuje europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. VIDEO

Poslankyňa Európskeho parlamentu za SaS a predsedníčka Výboru EP pre zamestnanosť a sociálne záležitosti Lucia Ďuriľš Nicholsonová upozornila na neľahkú situáciu žien, ktoré majú skúsenosť s domácim násilím. 

„Ženy aj deti sú v týchto dňoch zatvorené doma. Rovnako je však s nimi zatvorený aj násilník. Iné obete, než svojich najbližších, na vyventilovanie svojho hnevu nemá. Ženy aj deti sú preto prvými obeťami a svedkami násilia, ktoré ostáva za nútene zatvorenými dverami, bez možnosti úniku. Ak by sa matky s deťmi aj rozhodli pre odchod, nemajú sa kam uchýliť. Situáciu komplikuje nielen to, že  krízové centrá nemajú dostatočné kapacity, no krízové centrá obmedzili prijímanie žien a detí tiež z dôvodu ochrany pred rozšírením koronavírusu,“ popísala situáciu Lucia Ďuriš Nicholsonová.
Ako europoslankyňa preto Nicholsonová vyzýva vládu, najmä rezorty práce a sociálnych vecí a ministerstvo vnútra, aby urýchlene prijali opatrenia na zlepšenie situácie. Navrhuje vo väčšej miere operatívne a dočasne využívať ako krízové centrá nevyužité hotelové izby a iné ubytovacie zariadenia. Tiež navrhuje jasné a dostupné informovanie o takýchto možnostiach. Pripomína intenzívnejšiu odbornú prípravu bezpečnostných zložiek vo vzťahu k obetiam domáceho násilia. 
„V neposlednom rade treba dnešné krízové centrá dofinancovať. Obete by mali mať k dispozícii núdzový fond na pokrytie nákladov spojených s odchodom od násilníka,“ vymenúva ďalšie nevyhnutné opatrenia Lucia Ďuriš Nicholsonová. Pripomína tiež: „Nezabúdajme, že v týchto časoch, keď väčšina z nás rieši prioritne ochranu vlastného zdravia a zdravia svojich blízkych, mnoho žien a detí čelí mnohonásobne ťažšej situácii zhoršenej pandémiou koronavírusu.“
Pomôcť ženám a deťom čeliacim násiliu môžu aj ľudia či rodina v ich okolí. Obrátiť sa môžu na Národnú linku pre ženy zažívajúce násilie. Číslo na linku je 0800 212 212 a aj v súčasnosti je dostupná nepretržite.
„Vyzývam tiež verejnosť – buďme všetci obozretnejší a vnímavejší k domácemu násiliu. Podozrenia treba nahlasovať polícii. Týraná žena je často bezmocná – v karanténe čelí domácemu násiliu a keďže násilník ju má doma stále pod kontrolou, sama si pomoc nezavolá,“ apeluje Lucia Ďuriš Nicholsonová.
Viac..  Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

O red

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices