mobil
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Parlament schválil lokalizáciu telefónov

BRATISLAVA / Nové opatrenie, ktoré schválil parlament v superrýchlom konaní ešte nemá konkrétnu podobu.

Igor Matovič ešte pred vymenovaním do funkcie premiéra navrhoval v súvislosti s koronavírusom sledovanie pohybu telefónov. Jeho idea dnes naberá reálne kontúry. Cieľom tohto opatrenia má byť zamedzenie šíreniu koronavírusu a monitorovanie nakazených.Sledovať by sa mala poloha  ľudí vďaka spolupráci s telekomunikačnými operátormi a Úradu verejného zdravotníctva.

V parlamente sa tak počas predloženia novely  zákona v superrýchlom konaní o elektronických službách rozvírila búrlivá diskusia. Poslanec Robert Fico tieto opatrenia označil za najhrubšie porušenie ľudských práv. Tento návrh je podľa neho „špehovacím zákonom“.

„Každý občan SR by mal vedieť, že ak prejde v takom znení, ako ho predkladá vláda, tak nikto z nás od tohto okamihu si nemôže byť istý tým, čo telefonuje, čo si píše cez sms-ky. Toto všetko bude mať vláda pod vedením človeka z Trnavy k dispozícii,“ vyhlásil Fico s tým, že to nemá nič spoločné s koronavírusom.

Exministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) uviedla, že bývalá vláda rozhodla o vývoji aplikácie, ktorá mala slúžiť na identifikáciu nositeľa koronavírusu. Aplikácia by umožnila zistiť, s kým sa nositeľ koronavírusu stretol za posledných 14 dní vo vzdialenosti do desať metrov a že s takouto osobou strávil približne desať minút. Ak by vláda podľa Sakovej schválila povinnú inštaláciu tejto aplikácie, pre Úrad verejného zdravotníctva je informácia, s kým sa nositeľ koronavírusu stýkal za posledných 14 dní, dôležitejšia ako „informácia, s kým hovoril, čo si písal alebo nedajbože, o čom telefonoval“.

Ondrej Dostál v parlamente dnes predniesol pozmeňujúci návrh zákona o podmienkach poskytnutia údajov od telekomunikácií. V novele stojí, že údaje o sledovaných sa budú spracúvať v anonymnej podobe a výlučne v rozsahu potrebnom v záujme ochrany zdravia. Ako povedal poslanec Juraj Šeliga, nebude  sa jednať o aktívne sledovanie ľudí  ale len o ich spätné  sledovanie. Ministerka spravodlivosti Kolíková však tvrdí, že vychádza z modelu aplikácie z Českej republiky a z požiadaviek tímu, ktorý viedol aj expremiér Peter Pellegrini. „Sme citliví k demokracií,sme citliví k správnemu štátu…“  dodala Kolíková. Ako bude vyzerať samotná aplikácia ešte stále nie je známe.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Umelú inteligenciu je potrebné rámcovať, aby nám neprerástla cez hlavu

Poslanci opozície však kritizovali nepripravenosť novely zákona a žiadali ju stiahnuť. Vyjadrili pochybnosti s anonymitou a spracovaním databáz. Poslanec za stranu Smer-SD  dokonca navrhol využiť monitorovacie náramky na sledovanie, pre tých, ktorí sa vracajú zo zahraničia.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices