Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union-EP.

Monika Beňová: Pri riešení krízy s koronavírusom musíme zachovať sociálny zmier

Plenárna schôdza Európskeho parlamentu sa dnes po prvý krát v histórii uskutoční online, teda bez fyzickej prítomnosti poslancov na hlasovaní. V režime home office  sa budú zaoberať aj návrhom Európskej komisie na zriadenie investičného fondu na podporu opatrení členských štátov v boji s následkami koronavírusu.

Slovensko by v rámci tejto iniciatívy malo získať až 2,5 miliardy eur. Ide o veľký balík peňazí, ktorý má primárne pomôcť zdravotníctvu a ekonomicky najviac zraniteľným odvetviam nášho hospodárstva,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Krajiny tak môžu adresne využiť kohézne fondy, ktoré sa doposiaľ nepodarilo vyčerpať. Ukazuje nám to dôležitosť politiky súdržnosti v ťažkých časoch. To by sa malo odzrkadliť aj v ďalších rokovaniach o európskom rozpočte na nasledujúce sedemročné obdobie,“ zdôraznila europoslankyňa. Žiadny z členských štátov Európskej únie v situácii spôsobenej pandémiou koronavírusu nemá veľa možností ako pomôcť iným. Inštitúcie Únie sa preto postupne, okrem vyčlenenia finančných prostriedkov, snažia v zmysle svojich prenesených právomocí prispievať ku koordinácii a riešeniu situácie.Vo väčšine prípadov budú iniciovať opatrenia ekonomického charakteru, zamerané na vyrovnávanie sa s dopadmi krízy spôsobenej koronavírusom,“ priblížila.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Viaceré kroky na podporu hospodárstva ohlásila aj Európska centrálna banka a uvoľňujú sa tiež fiškálne pravidlá. Členské krajiny tak môžu uskutočňovať zásadné opatrenia na podporu svojich ekonomík bez hrozby akýchkoľvek sankcií. Vlády sa musia sústrediť aj na zachovanie sociálneho zmieru v spoločnosti. Pomôžu tým zabrániť existenčným problémom sociálne ohrozených skupín obyvateľstva, medzi ktoré sa zaraďujú aj mladé rodiny, dôchodcovia, či hendikepovaní spoluobčania. Tí môžu byť touto krízou najviac zasiahnutí,“ uzavrela Monika Beňová.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benova

M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Plénum Európskeho parlamentu bude na úvod tohto týždňového plenárneho zasadnutia hlasovať o návrhu v súvislosti s predĺžením …

Consent choices