Miko Dobre fondy
Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Foto: Redakcia/red.

Brusel pomáha slovenským lekárom, sestrám či vedcom v boji proti koronavírusu

V poslednej dobe sa veľmi často diskutuje o tom, či a ako prispieva EÚ k riešeniu súčasnej krízy s koronavírusom. Preto vám prinášame špeciálny diel o tom, ako Európska únia už v minulosti prispela k tomu, aby sme dnes na Slovensku boj proti šíreniu ochorenia COVID-19 zvládali lepšie.

Vďaka eurofondom bolo v minulom programovacom období (2007-2013) možné investovať 250 miliónov eur do modernizácie nemocníc a polikliník. Aj vďaka týmto peniazom môžu dnes lekári a sestry pomáhať chorým v 80 zmodernizovaných nemocniciach a poliklinikách a je postarané i o klientov v 69 zariadeniach sociálnej starostlivosti.

V súčasnom období je vyčlenených 170 miliónov eur na modernizáciu nemocníc, predovšetkým na centrálne príjmy, IT infraštruktúru alebo prístrojové vybavenie. Ďalších 130 miliónov eur je určených na podporu centier integrovanej zdravotnej starostlivosti, teda na infraštruktúru primárnej starostlivosti, ktorá je dôležitá v akejkoľvek kríze.

Napriek pomalému rozbehu a počiatočným ťažkostiam dnes mnoho pacientov a chorých ocení možnosť dať si predpísať potrebný liek od svojho doktora elektronicky, a tak sa vyhnúť osobnej návšteve lekára. Projekt e-health a e-recept (elektronický predpis lieku) bolo možné uskutočniť aj vďaka európskym peniazom vo výške 60 miliónov eur.

V dnešnej dobe je dôležité tiež oceniť aj eurofondové investície do vedy, výskumu a inovácií. Biomedicínske centrum SAV v Bratislave dostalo 33 miliónov eur z európskych fondov na biotechnologické laboratória. Virologický ústav tohto centra je dnes tým pracoviskom, kde sa rozbieha testovanie vzoriek na koronavírus. Investované peniaze tak priamo prispeli k tomu, aby sme boli pripravenejší a mohli pomôcť v zápase s koronavírusom na Slovensku.
Investovalo sa však aj mimo Bratislavu, biomedicínske laboratóriá dostali príspevok v súčte 61 miliónov eur aj v iných mestách, napríklad v Košiciach, Martine i v Šarišských Michaľanoch (pre vývoj a biotechnologické laboratórium).

Viac..  Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Tieto zmysluplné európske investície z minulosti tak dnes zúročujeme a aj takto EÚ pomáha slovenským lekárom, sestrám či vedcom v boji proti koronavírusu.

Samozrejme, musíme toho urobiť ešte veľa, aby sme pokorili COVID-19. Všetci k tomu môžeme prispieť svojou troškou. Napríklad aj tak, že ostaneme doma a obmedzíme kontakt s inými ľuďmi.

O dac

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices