koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európsky parlament schválil kľúčové opatrenia, ktoré pomôžu v boji proti pandémii COVID-19

Poslanci vo štvrtok na mimoriadnom plenárnom zasadnutí schválili tri legislatívne návrhy, ktoré ako súčasť koordinovanej reakcie EÚ pomôžu v boji proti pandémii COVID-19 a jej následkom.

Trojica opatrení, ktoré majú pomôcť jednotlivcom a podnikom vysporiadať sa s aktuálnou krízou a s jej následkami, bola schválená v skrátenom konaní v rámci takzvaného naliehavého postupu. Stalo sa tak menej ako dva týždne po tom, ako legislatívne návrhy predložila Európska komisia.

Súčasťou schválených opatrení je:

  • Investičná iniciatíva v reakcii na koronavírus. Nová iniciatíva umožní urýchlené presmerovanie 37 miliárd eur z fondov EÚ k občanom, regiónom a krajinám, ktoré sú najviac postihnuté pandémiou nového koronavírusu. Tieto prostriedku by mali byť použité na podporu systémov zdravotnej starostlivosti, malých a stredných podnikov, pracovných trhov a ďalších zraniteľných odvetví hospodárstva členských štátov. Toto opatrenie poslanci schválili pomerom hlasov 683 (za): 1 (proti): 4 (zdržalo sa hlasovania).
  • Rozšírenie pôsobnosti Fondu solidarity EÚ na krízové situácie v oblasti verejného zdravia. Toto opatrenie umožní členským štátom postihnutým novým koronavírusom požiadať o finančnú pomoc z celkového balíka, ktorý na tento rok predstavuje sumu 800 miliónov eur. Zoznam oprávnených operácií bude rozšírený tak, aby zahŕňal podporu v prípade závažného ohrozenia verejného zdravia – vrátane lekárskej pomoci – a opatrenia zamerané na prevenciu, monitorovanie alebo kontrolu šírenia chorôb. Tieto zmeny poslanci schválili pomerom hlasov 671 (za): 3 (proti): 14 (zdržalo sa hlasovania).
  • Pozastavenie platnosti pravidla o strate letiskových prevádzkových intervalov. Toto opatrenie umožní leteckým spoločnostiam zastaviť počas pandémie takzvané lety duchov, pri ktorých sú lietadlá temer alebo úplne bez cestujúcich, a to bez hrozby straty ich prevádzkových intervalov v nasledujúcej sezóne. Platnosť pravidla „use it or lose it‟, teda „využi letiskový prevádzkový interval alebo oň príď“, bude pozastavená počas celej letnej sezóny, teda od 29. marca do 24. októbra. Úprava existujúcej legislatívy bola schválená pomerom hlasov 686 (za): 0 (proti): 2 (zdržalo sa hlasovania).
Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Ďalší postup

Parlamentom schválené nariadenia musí ešte formálne odobriť aj Rada (ministrov) EÚ. Legislatívne zmeny následne vstúpia do platnosti po ich zverejnení v Úradnom vestníku EÚ, ku ktorému by malo dôjsť v priebehu niekoľkých dní.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices