koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Koronavírus vo svete: Najviac potvrdených prípadov je v USA, úmrtí v Taliansku

WASHINGTON / Spojené štáty americké majú najviac potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom na svete. Podľa najnovších údajov Johns Hopkins University majú v USA viac ako 85 500 pozitívnych testov, čo je viac ako v Číne a v Taliansku.

V Číne, kde je aj ohnisko Covid-19 je nakazených 81 782 a v Taliansku 80 589.  V počte úmrtí je to však stále Taliansko, ktoré ich má najviac, a to 8 215. Spojené štáty majú takmer 1 300 úmrtí spôsobených ochorením COVID-19, ktoré nový koronavírus vyvoláva, a v Číne ich je 3 291.

Americký prezident Donald Trump najnovšie čísla vo štvrtok popoludní na brífingu v Bielom dome pripísal „množstvu testov, ktoré robíme“. Viceprezident Mike Pence uviedol, že testy na koronavírus sú dostupné vo všetkých 50 štátoch a celonárodne už vykonali 552-tisíc testov.

Trump by chcel znovu otvoriť krajinu do 12. apríla, čo sa však stretlo s kritikou. Na brífingu uviedol, že Američania sa musia vrátiť do práce – v dôsledku nového koronavírusu prišlo o zamestnanie 3,3 milióna Američanov – a krajina by mala fungovať ako predtým. „Môžeme si vziať časti našej krajiny, môžeme si vziať veľké časti našej krajiny, ktoré nie sú tak vážne ovplyvnené, a môžeme to urobiť takto,“ vysvetlil postupné uvoľňovanie s tým, že ľudia sa budú stále sociálne dištancovať, ako sa dá, a umývať si ruky a robiť iné preventívne opatrenia.

Šéf Bieleho domu tiež vo štvrtok napísal list guvernérom štátov, v ktorom uviedol, že jeho tím plánuje vydať federálne usmernenia pre sociálne dištancovanie, ktoré môžu niektorým regiónom odporučiť, aby uvoľnili obmedzenia. Nové usmernenia by podľa neho vytvorili zóny malého, stredného a vysokého rizika, ktoré by umožnili vláde radiť v otázkach „udržiavania, zvyšovania a uvoľňovania sociálneho dištancovania a ďalších zmierňujúcich opatrení, ktoré zaviedli“.

Hoci prezident stanovil 15 dní sociálneho dištancovania na spomalenie šírenia nového koronavírusu, jeho dodržiavanie je v podstate dobrovoľné a je na štátoch, či uplatnia alebo neuplatnia opatrenia, ako je napríklad obmedzenie pohybu, aby zabezpečili bezpečnosť svojich obyvateľov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann o Správe o dôsledkoch čínskych investícií do kritickej infraštruktúry v Európskej únii

Počas tohtotýždňového plenárneho zasadnutia v Štrasburgu prijal Európsky parlament správu Výboru pre bezpečnosť a obranu …

Consent choices