Sefcovic
Maroš Šefčovič. PHOTO: © European Union-EP.

Maroš Šefčovič: Európska únia pracuje na vybudovaní strategickej zásoby pre všetky členské štáty

V súvislosti s rozšírením ochorenia COVID-19, podpredseda EK pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič vyzdvihol postup pri spoločnom verejnom obstarávaní.

„Podarilo sa nám zmapovať, koľko materiálu celkovo potrebujeme v EÚ. Hovoríme zhruba o 200 miliónoch rúšok a o 30 miliónoch masiek, minimálne v kvalite SFP2, ktoré bude EÚ minimálne po dobu troch mesiacov potrebovať týždenne. Dobrá správa je, že sa nám podarilo tento materiál zabezpečiť a v podstate v priebehu týchto dní a najbližších hodín budú tieto dodávky zabezpečené. Aj preto sme veľmi radi, že sa Slovensko už v januári sa rozhodlo, že na tomto spoločnom verejnom obstarávaní bude participovať,“ povedal Šefčovič vo videu.

Podľa analýz Komisie, budú členské štáty potrebovať v najbližších troch mesiacoch minimálne 15 000 pľúcnych ventilátorov, pričom v súčasnosti je k dispozícii približne polovica. V súčasnosti prebiehajú špeciálne rokovania s výrobcami a dodávateľmi pľúcnych ventilátorov, testovacích súprav a ochranných odevov a pomôcok. Podpredseda Komisie verí, že aj slovenské firmy sa do verejného obstarávania zapoja. Európska únia pracuje na vybudovaní strategickej zásoby pre všetky členské štáty.

Viac..  Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Otvárame prvý strategicky sklad v hodnote 10 miliónov a budeme ho postupne doplňovať tak, aby keď sa nám niečo podobné stane v budúcnosti, aby sme sa nespoliehali na to, že jeden členský štát pomôže druhému… Veríme, že v priebehu pár mesiacov sa naozaj dostaneme do situácie, kde naštartujeme európsky priemysel tak, aby všetky tieto citlivé veci, ktoré nám dnes chýbajú, sme boli schopní vyrábať v Európe a aby slúžili naším občanom,“ uzavrel Šefčovič.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices