jesen, ludia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Príde na jeseň druhá vlna koronavírusu? Takýto je názor odborníkov

BRATISLAVA / Veľa ľudí prežíva počas tohto ťažkého obdobia veľký stres. Boja sa, že by mohli ochorieť. A práve ten stres vo veľkej miere oslabuje imunitu. Podľa vedcov, by sa naše životy mali v lete vrátiť do normálu. Ale príde na jeseň druhá vlna koronavírusu? Odpovede sme hľadali u odborníkov.

Nikto nepochybuje o tom, že momentálne väčšina z nás prežíva jedno z najhorších období – pandémiu koronavírusu, ktorá nás všetkých ovplyvňuje. Ale podľa vedcov sa nemusíme báť. „Netreba podliehať panike, ani obrovskému stresu, lebo práve tá panika a stres mnohokrát ovplyvňuje ten imunitný systém veľmi negatívne a ten imunitný systém potom nie je dostatočne silný na to, aby bojoval proti koronavírusu,“ uviedol biochemik Pavol Čekan.

Stále sa nájdu medzi nami ľudia, ktorí si myslia, že ich sa opatrenia netýkajú. „A naozaj je aj v súčasnosti vidieť veci, ktoré sú podivné. Včera som sa išiel previezť na bicykli a mal som rúšku a na dunajskej hrádzi som videl otvorené bufety, ktoré veselo čapovali nejaké nápoje. A pred bufetmi bolo pomerne dosť ľudí,“ povedal lekár Peter Kováč.

Je veľmi dôležité, aby sme svojim zodpovedným správaním chránili tých najzraniteľnejších. „Riziková skupina sú starší ľudia nad 65 až 70 rokov a veľmi dôležité je, aby sme ich naozaj ochránili pred možnou infekciou,“ povedal Čekan.

Niekto si možno myslí, že najzraniteľnejšie sú deti. Pri koronavíruse to neplatí pre tie malé, do približne 9. roku života. „Našťastie ich bunky pľúc nemajú vyvinuté akoby tie potrebné bielkoviny, alebo tie molekuly na povrchu bunky, na ktoré by sa mohol naviazať ten koronavírus, preto ten vírus jednoducho nevie napadnúť pľúca a tým pádom nedochádza k infekcii spodných dýchacích ciest. Čo je vlastne to najhoršie, čo ten koronavírus môže v ľudskom tele spôsobiť,“ vysvetlil Čekan.

Ak aj tieto deti majú diagnostikovaný koronavírus, tak jeho priebeh je veľmi ľahký. Nesmieme však zabúdať, že deti môžu byť prenášačmi koronavírusu. „Samozrejme tí starší budú stále tá rizikovejšia oblasť. Ale myslím si, že všetky opatrenia, ktoré teraz robíme, vlastne celú spoločnosť naučí ako sa rýchlo, rýchlo zomknúť a veci sa budú diať oveľa rýchlejšie a podľa mňa, druhá vlna koronavírusu bude oveľa, oveľa slabšia a zároveň my budeme oveľa efektívnejší v boji proti koronavírusu,“ vyjadril sa biochemik.

Viac..  Michal Wiezik: Parlamentný návrh o nových genomických technikách vnímam negatívne

Okolo mája, júna by sme mali mať situáciu na Slovensku pod kontrolou. Ale práve podľa odborníkov by sme koncom roka, s príchodom chladných dní, mali rátať s druhou vlnou koronavírusu. „Ak nepríde na jeseň vakcína, tak je tu pravdepodobnosť, že sa to môže vrátiť, ale na druhej strane je tu aj možnosť, že tá populácia, tá silnejšia, mladšia si môže vytvoriť nejakú kolektívnu imunitu, ktorá bude oveľa efektívnejšie bojovať proti koronavírusu,“ zhodnotil Čekan.

Oproti Číne, kde bol vírus najsilnejší v januári, februári máme jednu výhodu, ktorá nám pomáha v boji proti vírusu. „V porovnaní s Wu-chanom a Čínou už teraz máme minimálne dvakrát viac slnečného žiarenia, ktoré vlastne tiež zabíja koronavírus vo vzduchu a zároveň aj je vyššia teplota, ktorá tiež vplýva na to, že ten koronavírus na povrchoch zomiera oveľa rýchlejšie. Je veľmi ťažké predpovedať, že ako dlho celá tá pandémia tu naozaj na Slovensku bude a kedy sa vráti,“ vyjadril sa Čekan.

Momentálna situácia asi nikoho neteší. Nútené „voľno“ bude mať dopad na ekonomiku, ale aj školstvo. Mohli by sme povedať, že Slovensko momentálne hibernuje. „Slovensko sa z toho naozaj vystrábi a naozaj ľudia bude dobre. Netreba sa toho báť a naozaj, naozaj sa vrátime späť do normálneho života,“ ubezpečuje biochemik.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices