Sassoli
Video summit lídrov EÚ. PHOTO: © European Union-EP.

David Sassoli: Situácia je vážna a Európsky parlament nebude len tak stáť a prizerať sa

Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli odkázal európskym lídrom, že EÚ musí zaujať poprednú úlohu pri oživovaní hospodárstva, ktoré postihla pandémia COVID-19.

Sassoli sa lídrom členských krajín prihovoril na úvode ich video summitu, ktorý bol venovaný opatreniam proti pandémii. Aj keď všetka pozornosť by sa mala teraz sústrediť na zdravotnícke opatrenia, lídri sa musia zamyslieť aj nad tým „ako oživiť európske hospodárstvo, chrániť pracovné miesta a náš sociálny model.“

„Dnes už s úplnou istotou vieme, že vypuknutie pandémie COVID-19 bude mať za následok aj bezprecedentné spomalenie európskeho hospodárstva, ktoré už teraz trpí kvôli pomalému rastu a príliš nízkej inflácii. Nemôžeme si dovoliť, aby sa táto vážna zdravotná kríza, ktorú momentálne prežívame, vyvinula do hlbokej finančnej, ekonomickej, sociálnej a politickej krízy,“ varoval lídrov Sassoli.

Počas svojho príhovoru spomenul aj dôležité opatrenia, ktoré EU momentálne prijíma, ako napríklad balík, ktorý predstavila Európska komisia. Podľa neho je však potrebné, aby sme vyvinuli aj nové nástroje. Dôležité bude napríklad navýšiť kapitál Európskej investičnej banky, aby mohla pomáhať malým a stredným podnikom.

Ďalším potrebným opatrením, ktoré predseda EP spomenul, je spoločný dlhový mechanizmus, „ktorý by nám umožnil získavať finančné prostriedky na trhu za rovnakých podmienok pre všetkých a financovať politiky potrebné na oživenie Únie po tejto pandémii.“

„Nikto by nemal ustúpiť,“ povedal Sassoli. „Každý sa musí cítiť zaviazaný chrániť naše krajiny. Táto kríza buď odhalí našu schopnosť budovať budúcnosť Európy alebo bude znamenať porážku európskeho projektu,“ varoval.

Viac..  Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

Podľa neho je veľmi dôležité, aby európske inštitúcie aj naďalej pokračovali vo svojej práci. „Musíme našim občanom dokázať, že Európska únia dokáže reagovať na túto núdzovú situáciu a krízu, ktorá bude po nej nasledovať,“ povedal.

Čo sa týka Európskeho parlamentu, tak lídrov ubezpečil, že „parlament zostane otvorený a dúfame, že čoskoro budeme môcť hlasovať. Situácia je vážna a parlament nebude len tak stáť a prizerať sa,“ odkázal im.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices