simecka
Michal Šimečka, europoslanec /RE/. PHOTO: European Union.

Michal Šimečka: Slovensko nezvládne krízu samostatne, potrebný je spoločný európsky plán

BRATISLAVA / Peňazí na záchranu slovenskej ekonomiky máme oveľa viac ako sa doteraz hovorilo. Slovensko má podľa odborníka na eurofondy Jána Rudolfa k dnešnému dňu nevyčerpaných takmer 5 miliárd EUR. A práve tie by bolo možné presmerovať na záchranu slovenských podnikov. Dostatočnú podporu totiž stále necítia ani naši najväčší zamestnávatelia.

Slovensko doteraz nevyčerpalo ani tretinu peňazí zo súčasného programového obdobia. Hovoríme o eurofondoch, ktoré nám môžu výrazne pomôcť. “Nevyčerpaných je tu takmer päť miliárd EUR a určite niekoľko miliárd z týchto nevyčerpaných peňazí je možné použiť na zmiernenie dopadov krízy,“ uviedol Ján Rudolf, expert SaS na eurofondy.

To je potrebné zmeniť, alebo zrušiť niektoré neefektívne eurofondové výzvy. Doteraz zverejnený balíček opatrení stále kritizujú aj najväčší zamestnávatelia na Slovensku a tvrdia, že pre veľké podniky sú nedostatočné. „Ak výrobca nevyrába kvôli tomu, že ľudia nie sú von, nie sú v obchodoch, nie sú v uliciach, to znamená nemá si od toho výrobcu kto objednať,“ hovorí výkonný riaditeľ Klub 500, Tibor Gregor.

Medzitým balík najväčších opatrení pripravuje Brusel a kvôli karanténe budú o ňom europoslanci mimoriadne rozhodovať na diaľku. “Naozaj tých veľkých hráčov ekonomických, ktorí sú strategickí pre Európsku úniu bude potrebné podporiť, momentálne najväčší problém je naozaj výpadok pracovnej sily, čiže tá podpora bude musieť byť rozsiahla, povedal by som, že funčkná a koncepčná,“ tvrdí europoslanec Michal Wiezik (Spolu, EPP).

Viac..  Michal Wiezik: Za ochranu vlka, na Slovensku aj v EÚ. VIDEO

“Je dôležité povedať, že to sami nezvládneme. Tie opatrenia, ktoré budeme potrebovať budú obrovské, budú v miliardách, preto je potrebné spoločný európsky plán a o ňom sa dnes už diskutuje,“ hovorí europoslanec Michal Šimečka (PS, RE). Európska centrálna banka už ohlásila nákup nových aktív a dlhopisov za 750 miliárd eur. A bude na každom členskom štáte, ako sa mu podarí peniaze vyčerpať. „Pri tak slabom čerpaní a pri dôsledkoch, ktoré táto kríza bude mať aj pre eurofondy je lepšie, aby sme peniaze, ktoré sa doteraz nevyčerpali, použili na zmiernenie krízy, na naštartovanie ekonomiky,“ dodáva expert SaS na eurofondy Ján Rudolf.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

zvierata, kura, nosnice

Zníženie znečistenia z priemyslu a veľkých chovov hospodárskych zvierat

Nové pravidlá znížia škodlivé emisie z priemyselných zariadení a veľkých chovov ošípaných a hydiny s …

Consent choices