zamestnanci
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Slovensku už od budúceho týždňa hrozí katastrofický scenár prepúšťania tisícok ľudí

BRATISLAVA / Zamestnávatelia už od pondelka bijú na poplach, že potrebujú riešenia. Naša krajina sa ocitla v ťažkej situácii o to viac, že práve v momente krízy sa striedala vláda. Tá stará ušetrené na horšie časy nenechala nič a nová sa oťukáva a hľadá riešenia.

Zamestnávatelia už od pondelka bijú na poplach. Sú bez ziskov aj tak musia vyplácať najmenej 60 percent mzdy. Zamestnávatelia chcú najmä takéto opatrenia.

„To jest odpustenie daní, posunutie DPH a odpustenie odvodov, ale takisto aby Slovenská republika prevzala časť nákladov na mzdové prostriedky tak, ako to robia iné európske štáty,“ uviedol generálny sekretár APZ Andrej Lasz. Takéto celoplošné odpúšťanie daní, či odvodov zatiaľ vláda odmieta a tvrdí, že nie sme Nemecko, alebo Amerika, ktoré si to môžu dovoliť. Rovnako, že väčšie firmy si budú musieť poradiť aj samé.

Slová premiéra firmy priveľmi nepotešia. „Nevieme, aké zbrane môžeme použiť.“ Ako ministerstvo hospodárstva, tak aj financií upokojujú, že peniaze na pomoc sa nájdu.

Jeden z možných príjmov sú eurofondy. Vicepremiérka Veronika Remišová už žiadala počas videokonferencie Brusel o uvoľnenie pravidiel, aby sa tieto zdroje mohli presmerovať na boj proti koronakríze. Európska komisia sa na to chystá využiť 37 miliárd. Okrem toho chceme využiť 4 miliardy z eurofondov, ktoré sme nestihli minúť.

Viac..  Predaj nových áut v EÚ ožil a v januári vzrástol

„Ktoré sa budú konvertovať práve na pomoc obetiam, alebo financovaniu následkov koronavírusu,“ uviedol minister financií Eduard Heger.

Druhým najdôležitejším zdrojom sú finančné trhy. Po prvotnej panike sa upokojujú, napriek tomu je na nich pretlak štátnych dlhopisov, takže už si nemôžeme požičať tak výhodne ako ešte pred mesiacom. Situácia je ale zložitá. Už na začiatku budúceho týždňa uvidíme, ako sa s problémom dokázala popasovať nová vláda.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices