Nicholsonova
Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. PHOTO: © European Union-EP.

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová víta odporúčania EK pre cezhraničných pracovníkov

Európska komisia dnes zareagovala na množiace sa komplikácie a vydala pre členské štáty odporúčania, ako postupovať v prípade 1,5 milióna cezhraničných a prihraničných pracovníkov v EÚ a špeciálnej kategórie vyslaných pracovníkov. Ide najmä o pracovníkov, ktorí zo svojej domovskej krajiny na pravidelnej báze dochádzajú za prácou do iného členského štátu. 

Minulý týždeň adresovala Komisii výzvu na jednotné odporúčania aj predsedníčka Výboru pre zamestnanosť a sociálne veci, Lucia Ďuriš Nicholsonová. „Táto špecifická kategória pracovníkov sa v dôsledku korona krízy ocitla v neistej situácii, keďže mnohé členské štáty uzavreli svoje hranice. Zároveň, mnohé odvetvia v tých členských štátoch, ktoré zamestnávali týchto pracovníkov, sa ocitli výrazne ľudsky poddimenzované a nie sú schopné zabezpečovať nevyhnutné služby pre občanov,“ vysvetlila Ďuriš Nicholsonová.

Motiváciou pre Ďuriš Nicholsonovú bola aj obzvlášť vysoká cezhraničná mobilita medzi Slovenskom a okolitými štátmi. Títo pracovníci veľakrát doplácajú aj na nekoordinovanosť sociálnych systémov členských štátov.

Slovensko patrí do top 5 krajín EÚ v rebríčku, ktorý zachytáva najviac ľudí v dochádzaní za prácou do zahraničia. Celkovo zo Slovenska dochádza za prácou do zahraničia až 126 800 občanov. Ide napríklad aj o viac ako 47 tisíc Slovákov, pravidelne cestujúcich do Rakúska. Na Slovensko zase dochádza za prácou 1 900 rakúskych občanov – Slovensko je po Nemecku druhou krajinou dochádzky za prácou pre rakúskych občanov.

Niektoré štáty, vrátane Slovenska, už pristúpili k nejakým opatreniam pre špeciálne kategórie pracovníkov na hraniciach, ale postup je v rámci EÚ opäť nejednotný a chaotický.

Komisia musí vydať jednotné odporúčania na prijatie opatrení vo všetkých členských štátoch a členské štáty by mali postupovať koordinovane, iba tak splnia účel a pomôžu ako cezhraničným a vyslaným pracovníkom, tak aj členským štátom, ktoré týchto pracovníkov v jednotlivých segmentoch nemajú kým nahradiť. Nesmieme tiež dovoliť, aby títo pracovníci prišli o sociálnu ochranu, kvôli našej nekoordinovanosti sociálnych systémov,“ napísala vo výzve pre EK minulý týždeň Lucia Ďuriš Nicholsonová. Okrem toho pozvala do svojho Výboru EMPL komisára Nicolasa Schmita, aby informoval poslancov EP o prijatých opatreniach.

Viac..  Robert Hajšel: Ak chceme znižovať emisie skleníkových plynov, musíme dekarbonizovať priemysel

Odporúčania Komisie, ktoré vydala aj na základe minulotýždňovej výzvy Európskej rady a predsedníčky EMPL, majú zabezpečiť, že mobilita pracovníkov vo vysoko potrebných odvetviach bude obnovená. Týka sa to najmä pracovníkov v zdravotníckom a opatrovateľskom sektore, vedcov, farmaceutov, či dodávateľov teraz potrebného materiálu. Spadajú tam avšak aj pracovníci v IT, energetike, potravinárstve, doprave či ľudia vo verejných službách, ako sú hasiči.

Komisia odporúča, aby členské štáty vytvorili špeciálne pruhy pre týchto pracovníkov pri kontrole hraníc a prisúdili im špeciálne nálepky/preukazy na ich rýchle rozoznanie na každej strane hraníc. Nalieha tiež, aby robili zdravotnícke kontroly iba na jednej strane hraníc a aby im nemerali teplotu viac ako trikrát za deň. V oblasti sociálnej ochrany Komisia vydala aj odporúčanie pre správnu koordináciu sociálnych systémov, v rámci Nariadenia 883/2004, napríklad ak pracovníci kvôli epidémii prekročia čas v členskom štáte a malo by prísť k zmene aplikácie legislatívy z domovského na hostiteľský členský štát.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices