supermarket
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Koronavírus: Obchody zostali v nedeľu zatvorené. Ako dodržali jednotlivé predajne sanitárny deň?

BRATISLAVA / V nedeľu zostali všetky obchody zatvorené. Výnimku tvorili len pohotovostné lekárne a veterinárne ambulancie. Vo veľkoobchodných reťazcoch, trafikách i drogériách bol sanitárny deň. V predajniach sa výrazne sprísnil dezinfekčný štandard.

„Začíname vozíkmi, potom pokračujeme cez pečivo, ovocie a zeleninu k pultom, pokladniam,“ informovala hovorkyňa Kaufland Lucia Langová.

„Na základe nariadenia Ústredného krízového štábu SR sme dnes na predajniach vykonávali povinnú sanitáciu. Špeciálnymi dezinfekčnými prostriedkami sme čistili kompletne celú predajňu od nákupných vozíkov a košíkov, pokladničných pásov, vitrín, stojanov, cez sklad až zázemie predajne pre zame stnancov,“ informovala hovorkyňa Billa Kvetoslava Kirchnerová.

Ako prebieha sanitárny deň?

Počas sanitárneho dňa sa môžu zamestnanci za zatvorenými dverami prevádzky venovať dezinfekcii niekoľkonásobne viac než vtedy, keď sa v obchode nachádzajú zákazníci. Venujú sa najmä častiam, na ktoré nie je priestor počas bežného pracovného dňa, napríklad úseku pečiva alebo zeleniny. Nákupné vozíky, ale aj pokladne sa však čistia neustále bez ohľadu na to, či je nedeľa alebo pracovný týždeň.

„Obchodníci každý deň dezinfikujú svoje obchody, aby zabezpečili naozaj v maximálne možnej miere 100% hygienu a 100% dezinfekciu,“ vyjadril sa Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu.

„Na zabezpečenie ešte väčšej ochrany našich zamestnancov a zákazníkov sme nainštalovali na našich pokladniciach ochranné plexisklá, a takisto nálepky na podlahu, ktoré informujú našich zákazníkov, aby dodržiavali dvojmetrové rozovstupy,“ informovala ďalej hovorkyňa Kaufland Lucia Langová.

Vláda nariadila aj ďalšie opatrenia, ktoré nadobúdajú svoju účinnosť už od pondelka. Povinná dezinfekcia rúk, alebo rukavice, ktoré zabezpečí obchodná prevádzka, ak chce byť otvorená,“ vyhlásil premiér Igor Matovič.

Viac..  Europarlament podporuje prísnejšie pravidlá EÚ pre bezpečnosť hračiek

„Ešte predtým ako to bolo oficiálne určené krízovým štábom, sme na našich predajniach dali zákazníkom k dispozícii hygienické staničky s dezinfekčným prostriedkom. Prostredníctvom týchto staničiek staničke si môžu vydenzifikovať svoje ruky a takisto aj držadlo vozíka,“ podotkla hovorkyňa Kaufland.

„Iniciatívne nad rámec povinností zavádzame preventívne opatrenia, ktoré napomáhajú zvládnutiu aktuálnej mimoriadnej situácie,“ upozornil Krajčovič. Sanitárny deň prebiehal vo väčšine predajní doobeda.

Popoludní už mali zamestnanci jednotlivých obchodov čas na oddych alebo rodinu. Uvítali by sme, keby sme sanitáciu mohli robiť v sobotu po zatvorení predajne alebo v pondelok pred otvorením, aby si naozaj všetci naši zamestnanci mohli oddýchnuť,“ povedala hovorkyňa Billa Kirchnerová.

V prievidzkom okrese sme predavačky nenašli

Na dedinách v prievidzskom okrese sme predavačky nenašli. V nedeľu majú totiž počas celého roka zatvorené. Dezinfikovali už v sobotu a robia tak každý deň po zatvorení prevádzok. Rovnako boli na tom predajne mäsa a mäsových výrobkov. Ani tie nemajú v nedeľu otvorené.

V nedeľu dezinfikovali iba veľké reťazce. Ostatní ľudia oddychovali prevažne v prírode.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

potraviny, spotrebitel, supermarket

Europarlament chce zlepšiť ochranu spotrebiteľov pred zavádzajúcimi tvrdeniami

Európsky parlament prijal svoje stanovisko k zavedeniu systému overovania a predbežného schvaľovania environmentálnych marketingových tvrdení …

Consent choices