zamestnanost
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovensko hľadá cesty ako pomôcť podnikom. Štátna kasa je prázdna a požičať si je drahšie ako bolo predtým

BRATISLAVA / Slovensko hľadá cesty ako pomôcť podnikom. Najhoršie na tom je, že štátna kasa je prázdna a požičať si je drahšie ako bolo predtým. Nájsť preto kompromis, aby sa zabíjal vírus a nie ekonomika, bude zložité. V stredu predstavil kabinet Igora Matoviča prvé opatrenia. Na ďalšie si firmy budú musieť počkať. Smutný je zatiaľ pohľad na prázdne mestá, či stojace závody.

Pred najväčšou automobilkou na Slovensku sa denne točia tisíce ľudí. V súčasnosti, v dôsledku šíriacej sa pandémie je aj tu ľudoprázdno a nikto nevie dokedy. Stagnácia výroby áut by podľa nemeckých novín „Franfkurter Allgemeine Zeitung“ mala potrvať až do leta.

Takýchto podnikov od najväčších až po najmenšie sú na Slovensku tisícky. Rovnako ako všade inde, aj u nás očakávajú podporu. Matovičov kabinet v stredu predstavil prvú sériu opatrení na záchranu pracovných miest. Ide najmä o „pandemickú PNku“, kde to na seba berie sociálna poisťovňa od prvého dňa. Na ďalšie opatrenia musia zamestnávatelia ako aj zamestnanci počkať.

Premiér vyhlásil, že pomoc nebude celoplošná, nebudú sa odpúšťať napríklad odvody. Štát na to jednoducho nemá a čo je horšie, nemá si ani kde požičať. Ešte v decembri sme mohli predávať naše dlhopisy za slušné peniaze, v súčasnosti je situácia iná. „Dnes si poviete, že chcete desať miliárd a dostanete len 10 miliónov eur,“ povedal premiér Igro Matovič.

Viac..  M. Beňová: Očakávané uvoľňovanie menovej politiky má priniesť aj zlacňovanie hypoték

S tým, aby bola pomoc adresná, súhlasia aj analytici. Rovnako súhlasia aj s nápadom, že by mohli vo fabrikách začať testovať ľudí po skupinách a až keď všetko ostatné vyčerpáme, tak potom takto.

Podľa Národnej banky Slovenska by sa všetko rapídne mohlo zlepšiť už koncom roka a v priebehu toho budúceho. Ďalší analytici sú naopak skeptickí, kedže koronavírus nebol jediným problémom, ktorý sa tu zrazu objavil. „Je to aj kvôli tomu, že pred samotným koronavírusom európska ekonomika stagnovala a to aj napriek ECB, ktorá ju stimulovaná mnohými desiatkami miliárd eur,“ uviedol analytik INESS Radovan Ďurana.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices