Orban
Maďarský premiér Viktor Orbán. PHOTO: © European Union- EP.

Maďarsko: Parlament schválil mimoriadne právomoci vlády

Maďarský parlament v pondelok schválil návrh zákona, ktorý dáva vláde premiéra Viktora Orbána mimoriadne právomoci počas pandémie nového koronavírusu na časovo neobmedzené obdobie. Zahŕňa tiež opatrenia proti nepravdivým informáciám, ktoré vyvolali obavy, že by ich vláda mohla použiť na potlačenie nezávislých médií. Návrh prijala vládnuca strana Fidesz a ďalší podporovatelia vlády v pomere hlasov 137 za a 53 proti. Na schválenie bolo treba 133 hlasov.

Návrh sa stretol s kritikou opozície, medzinárodných inštitúcií vrátane Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a mimovládnych organizácií za to, že neobsahuje termín ukončenia takéhoto stavu. Opoziční poslanci tvrdia, že sú ochotní odsúhlasiť vláde žiadané právomoci, ale len ak budú na presne definované obdobie s možnosťou jeho predĺžení.

„Mimoriadne opatrenia súvisia s pandémiou, jej prevenciou, elimináciou a škodlivými ekonomickými dôsledkami,“ vyjadril sa predstaviteľ úradu vlády Csaba Dömötör. Ako ďalej povedal, „v tejto situácii nemožno vyhlásiť časový limit“, pretože nikto nevie, na ako dlhý boj je potrebné sa pripraviť.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

V dôsledku šírenia nového koronavírusu vyhlásilo Maďarsko 11. marca stav núdze. Krajina má zatiaľ 447 potvrdených prípadov nákazy a 15 úmrtí.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices