Sefcovic
Podpredseda EK Maroš Šefčovič. PHOTO: © European Union.

Maroš Šefčovič a Michael Gove posudzovali dodržiavanie dohody o brexite

Prvé zasadnutie spoločného výboru Európskej únie a Spojeného kráľovstva bolo zamerané na uplatňovanie dohody o vystúpení, ktorej správne a včasné vykonávanie je pre EÚ kľúčovou prioritou. Spoločnému výboru predsedajú podpredseda EK Maroš Šefčovič a kancelár pre Lancasterské vojvodstvo a vedúci úradu vlády Spojeného kráľovstva Michael Gove.

Diskusia sa týkala najmä ochrany práv približne 4,5 milióna občanov EÚ a štátnych príslušníkov Spojeného kráľovstva, udržiavania mieru a stability na írskom ostrove a zabezpečenia integrity jednotného trhu.

Podpredseda Šefčovič uvítal záväzok Spojeného kráľovstva pokračovať v zabezpečovaní toho, aby sa občania EÚ mohli zaregistrovať ako zákonní obyvatelia Spojeného kráľovstva, aby mohli využívať svoje práva udelené dohodou o vypovedaní. Potvrdil, že Komisia bude podporovať členské štáty pri zabezpečovaní toho, aby štátni príslušníci Spojeného kráľovstva v EÚ mohli vykonávať svoje práva podľa dohody o vystúpení, čo bude aj naďalej monitorovať. Prioritou pre obe strany ostáva implementácia protokolu o Írsku a Severnom Írsku, na čom bude pracovať jeden zo šiestich špecializovaných výborov. Strany budú úzko spolupracovať na príprave nasledujúceho zasadnutia výboru v júni.

Viac..  EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

O dac

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices