koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovensko má 400 nakazených koronavírusom, Sulík nesúhlasí s „vypnutím Slovenska“

BRATISLAVA / Na Slovensku je už 400 potvrdených prípadov koronavírusu. V našej krajine je vyhlásený núdzový stav pre zdravotníctvo a sociálne zariadenia. Rovnako sú zavreté všetky obchody okrem potravín, lekární a drogérií. Svetová zdravotnícka organizácia označila koronavírus COVID – 19 za pandémiu.

Premiér Matovič dnes na tlačovej konferencii povedal, že v hre je stále aj „blackout“ pre koronavírus. Nevylúčil úplné obmedzenie pohybu, či zásadné obmedzenie ekonomiky. Je možnosť urobiť s tým vírusom krátky proces ako vo Wu-Chane,“ povedal premiér.

Matovič ďalej dodal, že v prípade blackoutu by bola v uliciach armáda. Príslušníci armády by mali zabezpečovať prístup k potravinám, aby každá domácnosť mala dostatok jedla na prežitie.

O prípadnom blackoute by sa mohlo rozhodnúť do týždňa alebo dvoch, myslí si Matovič.

Richard Sulík je proti blackoutu. Som zásadne proti akýmkoľvek experimentom, ako je napríklad tzv. blackout Slovenska,“ napísal.

K blackoutu Slovenska sa vyjadril aj Peter Pellegrini

„Pri téme takzvaného blackoutu vidím tri zásadné riziká. Prvé – premiér, ktorý má byť v ťažkých časoch lídrom a prijímať zodpovednosť za krajinu, sa opäť raz pokúša hrať svoje marketingové hry s prieskumami a hádzať zodpovednosť na občanov. Slovensko sa nedá riadiť anketami, a v časoch krízy už tobôž nie. Druhé riziko – „vypnutie krajiny“ sa môže podpísať na nižšom šírení vírusu, no určite ho nezničí úplne a po uvoľnení opatrení sa nákaza začne šíriť nanovo. Lebo asi ťažko si vieme predstaviť, že by sme Slovensko hermeticky vedeli uzavrieť od zvyšku sveta.

Tretie riziko je v drastickom dopade na ekonomiku, ktorá je beztak ťažko skúšaná dôsledkami pandémie na celom svete. Celý nápad sa mi zdá byť sociálnym experimentom, ktorý by mohol priniesť nepredvítateľné dôsledky v podobe paniky medzi ľuďmi a úplnej straty dôvery v štát, pričom medicínske účinky takýchto opatrení dnes nepotvrdzujú žiadni odborníci a rodia sa len v hlave Igora Matoviča.

Vyzývam k zdravému rozumu aj koaličných partnerov, aby zastavili tento experiment a sociálne inžinierstvo a na druhej strane dbali na poctivé dodržiavanie doteraz prijatých opatrení,“ uviedol.

Viac..  Európsky parlament prijíma preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím pre celú EÚ

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices