koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

WHO: Epidémia v Ázii nie je ani zďaleka prekonaná

JAKARTA – Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varuje ázijsko-tichomorský región pred uvoľňovaním opatrení v rámci krízy týkajúcej sa koronavírusu. Epidémia tam totiž „ešte zďaleka nie je prekonaná“, upozornil regionálny šéf WHO pre západné Tichomorie Takeši Kasai. Aktuálnymi opatreniami proti šíreniu ochorenia krajiny podľa jeho slov iba získavajú čas, aby sa mohli pripraviť na rozsiahlejší nápor nákazy.

„Bude to dlhý boj a my nesmieme poľaviť v našej ochrane,“ povedal Kasai s tým, že to platí aj pre štáty s nízkou mierou nakazených. Vírus sa môže vrátiť a žiadna krajina pred ním nie je v bezpečí, upozornil.

WHO si podľa neho uvedomuje, že všade nie je možný rovnaký prístup, ale taktiky majú byť rovnaké. “Ide o to nájsť, izolovať a testovať prípady skoro, vystopovať a dať rýchlo do karantény kontaktované osoby a zavádzať početné opatrenia na ochranu verejného zdravia, ktoré zabezpečia fyzický odstup medzi ľuďmi, aby sa spomalil a zastavil prenos“.

Kasai však upozornil, že aj v prípade zavedenia všetkých týchto opatrení riziko nezmizne, kým bude pandémia vo svete pokračovať.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Na celom svete sa doteraz koronavírusom nakazilo už viac ako 787-tisíc ľudí. Ochoreniu COVID-19 medzičasom podľahlo vyše 37 800 infikovaných.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices