kyberneticke utoky
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Kybernetickí kriminálnici teraz využívajú náš strach z pandémie a útočia. Ako sa proti tomu chrániť?

S pandémiou COVID-19 sa rozmohli aj rozličné kybernetické podvody, ktorých páchatelia sa snažia vyťažiť z toho, že ľudia majú v tejto dobe strach. Niekoľko tipov, ako sa proti tomu chrániť.

Počas domácej izolácie trávime mnohí oveľa viac času na internete, či už je to kvôli prácu alebo pre zábavu. Kybernetickí kriminálnici teraz využívajú náš strach z pandémie a útočia na ľudí s rozličnými podvodmi. Či už je to phishing, inštalovanie škodlivého softvéru alebo iné praktiky na kradnutie údajov. Vďaka nim sa môžu dostať do našich bankových účtov alebo systémov firiem či organizácií.

Najčastejšie online podvody v súvislosti s COVID-19
  • Maily s odkazmi smerujúcimi na škodlivé webové stránky alebo škodlivý softvér. Maily o zázračných liekoch, falošné mapy s údajným výskytom vírusu, žiadosti o darovanie peňazí, emaily predstierané, že sú od zdravotníckych organizácií.
  • Falošné maily „akože“ of Microsoftu, Google Drive a pod., kde od vás chcú, aby ste zadali svoje heslo, aby vám mohli s niečím pomôcť alebo vám hrozia, že vám zablokujú váš účet.
  • Maily alebo SMS správy o dodávkach tovarov, ktoré ste si neobjednali

Ako sa môžete chrániť online?

EÚ nalieha na telekomunikačných operátorov, aby chránili európske siete pred kybernetickými útokmi. Máme pre vás niekoľko tipov, ako sa chrániť pri surfovaní na internete alebo pri práci z domu.

  • Dávajte si pozor na nevyžiadané maily, SMSky a telefonáty, najmä ak do vás chcú heslá alebo iné citlivé informácie apelujúc na mimoriadnosť situácie. Hackeri vedia, že častokrát je ľahšie zmanipulovať ľudskú myseľ, ako sa dostať do počítačového systému. Pamätajte na to, že banky ani iné spoločnosti od vás nikdy nebudú žiadať vaše heslo.
  • Zabezpečte svoju domácu sieť. Zmeňte si heslo na Wi-Fi, nastavte limit na počet zariadení, ktoré sa môžu naň pripojiť a povoľte len vaše počítače, tablety a telefóny.
  • Používajte komplikované heslá. Najlepšie sú dlhé a komplexné heslá, ktoré obsahujú písmená, číslice a špeciálne znaky.
  • Chráňte svoje zariadenia. Pravidelne aktualizujte všetky vaše systémy a aplikácie a nainštalujte si antivírus.
  • Rodina a návštevy. Vaše deti alebo iní členovia rodiny môžu nechcene vymazať informácie, zmeniť nastavenia alebo dokonca zavíriť váš počítač. Nedovoľte im používať zariadenia, na ktorých pracujete.
Viac..  Peter Pollák: Nová legislatíva o umelej inteligencii možno už o dva roky nebude stačiť

Internetová bezpečnosť v Európe

Európsky parlament už dlho podporuje opatrenia EÚ na zaistenie internetovej bezpečnosti, keďže spoľahlivosť a bezpečnosť sieťových a informačných systémov a služieb zohrávajú v spoločnosti zásadnú úlohu.

Inštitúcie a orgány EÚ, ako napríklad Európska komisia, Agentúra Európskej únie pre kybernetickú bezpečnosť, CERT-EU a Europol monitorujú škodlivé činnosti, zvyšujú informovanosť a chránia občanov a podniky a budú tak robiť aj naďalej.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices